Stroom van zonnepanelen is goedkoper dan elektriciteit van energieleveranciers. In de afgelopen tien jaar is de prijs voor zonnestroom tachtig procent gedaald. De prijs voor de reguliere stroom stijgt juist. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Maar ook de prijs van zonnepanelen is aanzienlijk gedaald.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu is gebleken dat de consument gemiddeld 22 cent per kWh betaalt, terwijl de elektriciteitsprijs van energieleveranciers naar 25 cent per kWh stijgt. De berekening van de kWh-prijs is op basis van de opbrengst in 25 jaar, bij een geïnstalleerd systeem van vijf of zes panelen (zo’n 1380 Wp). Bij grotere systemen is de kWh prijs nog lager. Zonnepanelen gaan zeker dertig jaar mee, waardoor er na de aanschaf flink bespaard kan worden op de energierekening.

Er zijn in Nederland geen landelijke subsidies meer voor zonne-energie in 2012. Wel voor grote projecten, maar niet voor particulieren (SDE+ voor stroomprojecten groter dan 15kW en thermisch groter dan 100m2). Ook zijn er lokale subsidies voor zonnepanelen in 2012 die bewoners ondersteunen bij de aanschaf van een zonne-energie systeem. Meer info vindt u op www.energiesubsidiewijzer.nl. Maar eigenlijk zijn subsidies, gezien de grote prijsdaling van de afgelopen jaren, ook niet meer nodig.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht