Milieuvriendelijk onkruid verwijderen van stoep, tuinpad of terras: bij een vrijstaande woning met veel tuin is dat een behoorlijke klus. En per november 2015 is het gebruik van onkruidverdelgers op verharding officieel verboden. Lees de beste tips over milieuvriendelijk verwijderen van onkruid.

Voor onkruid geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. Gebruik schoon zand bij de aanleg van het terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder tegels of grindpaadje. Gebruik speciale voegvullingen die ontkiemend onkruid tegengaan en toch waterdoorlatend zijn. Helaas is het onvermijdelijk dat in de loop der jaren aarde terecht komt op de zorgvuldig, met worteldoek afgeschermde oprit, en voordat je het weet, ontstaat een gezellige populatie van diverse (on)kruiden.

Wie een verharde oprit of terras heeft, kan door regelmatig vegen onkruid, groene aanslag en mos verminderen. Vervolgens is met de hand uittrekken de eenvoudigste remedie. Een handig hulpje is het haakvormige krabbertje. Wie grind heeft, kan kokend water over het onkruid gieten of het met een brandertje wegschroeien. Met een brander worden de wortels niet verwijderd! Vooral voor hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad, heermoes, wilde aardbei of paardenbloem biedt een brander dus weinig soelaas. Deze onkruiden moeten met wortel en al worden uitgraven. Bij zevenblad kan het beter zijn om het loof af te knippen (wel lang volhouden!), omdat het scheuren van de wortel de groei bevordert.

In de border kunt u de grond tussen de planten en struiken bedekken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje om onkruid tegen te gaan. Een goede remedie tegen eenjarig onkruid is regelmatig schoffelen. En dan zijn er ook nog (on)kruiden die u misschien niet wilt verwijderen omdat ze mooi of eetbaar zijn? De wilde bosaardbei (niet te verwarren met de schijnaardbei, die heeft gele bloemen) bijvoorbeeld; het is een woekeraar, maar de vruchten zijn eetbaar en de witte bloempjes best sierlijk. Ook zevenblad is eetbaar en gezond, het bevat vitamine A en C en de mineralen calcium, kalium en magnesium. Er kan heerlijke pesto van worden gemaakt.

Dat er een verbod is gekomen op onkruidverdelgers is niet voor niets. Herbiciden doden niet alleen het onkruid, maar kunnen ook schadelijk zijn voor andere planten en soms ook dieren. Als de bestrijdingsmiddelen wegspoelen, kunnen ze uiteindelijk in de bronnen voor ons drinkwater terechtkomen. Vanaf november 2015 is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verharding daarom verboden voor particulieren.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht