Van de meer dan 7 miljoen woningen in Nederland stonden op 1 januari 2010 maar liefst 417 duizend woningen, ofwel bijna 6 procent, leeg. Dit zijn woningen waar volgens de officiële registraties niemand woont. Volgens het CBS bevindt een ruime meerderheid van deze woningen zich in de toeristengebieden.

Bijna 80 duizend leegstaande woningen kunnen niet bewoond worden omdat ze voor andere doeleinden worden gebruikt: als kinderdagverblijf, praktijkruimte of vakantiewoning van iemand die niet in Nederland woont. Van bijna 50 duizend woningen is niet vast te stellen of ze bewoond zijn, omdat deze woningen niet eenduidig in de registraties staan. Van 290 duizend woningen is zeker dat ze leeg staan. Deze woningen staan in typische toeristengebieden als de Waddeneilanden en andere kustplaatsen. In Schiermonnikoog bijvoorbeeld staat bijna 11 procent van de woningen leeg. Verder staan in de binnensteden van grotere gemeenten vele woningen leeg, vaak boven winkels. Voor eigenaren is verhuur hiervan vaak financieel niet interessant, bijvoorbeeld omdat het opknappen van de etage erg duur is, maar ook omdat in dergelijke woningen vaak maar één opgang is, in de winkel.

Leegstand per gemeente, 2010

Overzicht leegstand Nederland

Van de 290 duizend leegstaande woningen zijn 110 duizend koopwoningen en 180 duizend huurwoningen. Ongeveer de helft van de leegstaande huurwoningen is in het bezit van een woningcorporatie. Deze woningen kunnen bijvoorbeeld leeg staan in afwachting van sloop.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht