Je hebt Buitenstates die met beide benen op de grond staan en Buitenstates met zeebenen. De Wylde Swan behoort tot de laatste. Deze grootste tweemast-topzeilschoener ter wereld biedt woning en werk aan Jurgens Hanekom.

Soms worden woningen zodanig verbouwd, dat van het originele pand weinig meer te bespeuren valt. Een soortgelijke ‘verbouwing’ viel Wylde Swan ten deel. Van oorsprong is het casco een Duitse stoomtrawler die in 1920 te water ging als Blomberg. Het was toen nog 35 meter lang. In de loop der jaren werd het schip steeds groter, en gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder marineboot in de 2de WO. In 2001 werd de trawler gekocht door kapitein Willem Sligting van de Swan fan Makkum in Duitsland. Jarenlang voer Sligting als ‘marktjager’ op het schip om de vangsten van een Duitse haringvloot bij IJsland zo snel mogelijk naar Hamburg te brengen. 

Droom

Willem Sligting en zeilvriend Jurgens Hanekom, een zoon van een Zuid-Afrikaanse wijnboer die in Makkum was neergestreken, hadden een droom: meedoen aan internationale Tall Ship races. Een droom die niet onmogelijk te realiseren was, want de basis voor het Tall Ship was er al: het casco van de trawler. Helaas kwam door het plotseling overlijden van Willem, Jurgens er alleen voor te staan. Samen met Willem’s weduwe, Hinke de Vries, liet hij echter toch zijn droom nog in vervulling gaan. En zo voer vorig jaar juni uit Scheepsreparatie Friesland in Harlingen het bijzondere resultaat: de grootste tweemast-topzeilschoener ter wereld, genaamd Wylde Swan. De grootste, want niet alleen de langste (61 meter), maar ook de topzeilschoener met de hoogste masten (45 meter) en het grootste zeiloppervlak. Nu vaart de stoere schoener met Jurgens als schipper aan boord, een bemanning van 12 koppen en de meest uiteenlopende opvarenden, al een jaar over de wereldzeeën.

‘Het is heerlijk om met je woon- en tegelijkertijd werkplaats de vrijheid te hebben om te kunnen gaan en staan waar je wilt, ‘ weet Jurgens. ‘Helemaal  geweldig wordt het als je dit kan delen met anderen, of samen met je ‘familie’ –ik beschouw de crew op dat moment als familie- wedstrijden kunt zeilen. Dat doen we dit jaar in Ierland, Schotland, bij de Shetland Eilanden, in Noorwegen en in Zweden. Daarnaast is Wylde Swan onderscheidend vanwege de zeiltrainingen, waarvoor het speciaal is gebouwd.

‘Het realiseren van Wylde Swan was voor ons een sprong in het diepe, ook financieel, ‘ besluit Jurgens. ‘Want, zoals een ander een hypotheek afsluit voor een woning, moesten wij voor een miljoeneninvestering voor een boot naar de bank om geld te lenen. Een boot die veel meer zou zijn, dan alleen een boot. Want; het is een varend huis dat tevens voor de inkomsten zorgt. Maar uiteindelijk is de Wylde Swan er gekomen, precies zoals we wilden: een unieke stoere schoener die grossiert in superlatieven en waarvan iedereen moet kunnen genieten.’


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht