Sinds 2010 is de WOZ-waarde van een woning niet alleen belangrijk voor de ozb (onroerende zaakbelasting) maar ook voor de erfbelasting. Als u een huis erft, betaalt u erfbelasting over de WOZ-waarde van het huis. Vindt u deze WOZ-waarde te hoog? Dan zijn er voor u als erfgenaam mogelijkheden om hier wat aan te doen.

Wat is WOZ-waarde?
De gemeente stelt ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde wordt gebruikt bij de heffing van verschillende belastingen, zoals de jaarlijks te betalen ozb (onroerende zaakbelasting). Sinds 2010 geldt de WOZ-waarde ook voor de erfbelasting als een huis wordt geërfd.  

WOZ-beschikking loopt achter
De WOZ-waardebeschikking die binnenkort bij u op de deurmat valt, geeft niet aan wat uw huis nú (in 2011) waard is, maar wat uw huis waard was op 1 januari 2010. De eventuele waardedaling van uw huis, bijvoorbeeld door verslechterende marktopstandigheden sinds 2010, is hierin dus niet meegenomen. Pas bij de WOZ-waardebeschikking van 2012 zou u daarvan iets kunnen merken.

Als u als eigenaar de WOZ-waarde van uw huis te hoog vindt, dan kunt u bezwaar maken. Als de WOZ-waarde lager wordt vastgesteld, kan dat u voordeel opleveren voor de onroerende zaakbelasting, waterschapslasten en de inkomstenbelasting.

Bezwaar maken als erfgenaam
Wat moet u doen als u een huis erft en u de WOZ-waarde van dat huis te hoog vindt? U voelt een te hoge WOZ-waarde direct in uw portemonee.

De erfbelasting bij een huis wordt berekend over de WOZ-waarde. Als u een huis erft van uw overleden oom, dan betaalt u bij een huis met een WOZ-waarde van € 225.000 een bedrag van ongeveer € 78.000 aan erfbelasting.

U hoeft de WOZ-waarde niet zonder meer te accepteren. Als uw oom geen bezwaar heeft gemaakt, kunt u dat alsnog doen door eerst bij de gemeente een nieuwe WOZ-beschikking aan te vragen. Als u deze nog steeds te hoog vindt, kunt u tegen deze WOZ-beschikking in bezwaar gaan. Stel dat de nieuwe WOZ-beschikking 5% lager is dan bespaart u een bedrag van € 4.500 aan erfbelasting. Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking lukt niet altijd; u moet overtuigende bewijzen hebben.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht