U kent het allemaal: een agrarisch complex waarbij de woning is verbonden aan een bedrijfsgebouw. Een erfsituatie bestaande uit vrijstaande schuren, een stal, mestkelders, een mestvaalt en erfverharding. Vrij standaard, maar toch ontstond er discussie over de perceeloppervlakte. De primaire stelling dat de cultuurgrondvrijstelling van toepassing was, werd het bedrijfsgedeelte van het perceel door de rechtbank echter verworpen. Dat hier en daar een schaap rondliep, wees weliswaar op gemengd gebruik, maar was onvoldoende om te concluderen dat de grond "nagenoeg geheel" bedrijfsmatig werd gebruikt.

Volgens de rechtbank in de gemeente Smallingerland was ‘het rondlopen van enkele exemplaren van de veestapel op hoofdzakelijk voor privé gebruikt terrein niet ongebruikelijk voor een agrarisch ondernemer’. De rechtbank besliste bovendien dat aan de staffelgrens van 400 m2 in de taxatiewijzer de gedachte ten grondslag lag dat woning plus erf doorgaans ongeveer 400m2 groot waren bij agrarische objecten. Omdat de woning plus erf van X 250 m2 besloeg, vond de rechtbank het onevenredig om toch, zoals de gemeente had gedaan voor de eerste 150 m2 die niet aan het woongedeelte waren toegerekend, een bedrag meetellend voor de WOZ-waarde te rekenen.

Bedrijfsgrond versus woongrond

Uitgaande van de achterliggende gedachte van de taxatiewijzer, betrof die waarde de waarde van grond bij een woning. De gemeente had daarom ten onrechte een gedeelte van de bedrijfsgrond gewaardeerd als woongrond. Omdat ook de grondeigenaar de door hem gestelde waarde niet kon bewijzen stelde de rechtbank de WOZ-waarde schattenderwijs vast en zorgt hiermee voor jurisprudentie in vergelijkbare zaken die in de toekomst ongetwijfeld zullen volgen.

Taxatierapport

Begin dit jaar ontvingen veel huiseigenaren een nieuwe WOZ-beschikking en zagen dat deze flink is gestegen. Schep heeft voor veel van haar klanten een beoordeling uitgevoerd om te controleren of de gemeente haar werk wel goed heeft gedaan. Naast een verhoging van de onroerendezaakbelasting heeft uw WOZ-waarde namelijk ook invloed op andere lasten zoals de waterschapheffing. Hoe groter de verschillen tussen uw woning en de huizen waarmee deze is vergeleken, hoe groter de kans dat uw bezwaar ontvankelijk wordt verklaard. Natuurlijk kunt u ook zelf een taxatierapport laten opstellen of, indien u uw woning onlangs hebt gekocht, gebruikmaken van een recent taxatierapport.

Vergelijkbare woningen

U kunt uw bezwaar ook onderbouwen met de verkoopprijs van een vergelijkbare woning die onlangs is verkocht. Als deze aanzienlijk lager is dan de waarde die de gemeente aan uw huis toekent, is de kans groot dat uw bezwaar ontvankelijk is. Wilt u vooraf exact weten waar u aan toe bent? Neem dan contact op met één van de Schep Makelaars-adviseur en wij beoordelen uw situatie.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht