Tiny Houses zijn een begrip in Amerika, waar de “Tiny House movement” is ontstaan. Langzaam begint Nederland ook kennis te maken met het fenomeen. Maar er zijn nog veel mensen die nog nooit van de prachtige kleine, duurzaam gebouwde huisjes gehoord hebben. Omdat een vrijstaande woning in het buitengebied zeer zeker ‘Tiny’ kan zijn, zet Buitenstate deze supersimpele huisjes en dito leefwijze hierbij in de schijnwerper.

Een Tiny House past helemaal in deze tijd. Het is duurzaam, niet groter dan 24 m2 en bedoelt om het jaar rond in te wonen. Ze kunnen op een fundering gebouwd zijn, of op een trailer. Meestal zijn ze helemaal van hout gemaakt, hoewel je ook wel aluminium frames ziet. Tiny Houses komen in allerlei vormen en maten voor en er wordt veel creativiteit en vakmanschap in gestopt. Een Tiny House wordt voor en vaak door de eigenaar geheel naar zijn/haar eigen smaak ontworpen en gebouwd. De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig, milieubewust leven en op vrijheid. Maar ook op zelfvoorzienend, want: het gros van de Tiny Houses heeft geen aansluiting meer op het openbaar riool en het gas- en elektriciteitsnet.

Wonen zonder hoge lasten

Wonen in Tiny Houses geeft veel vrijheid en is goedkoop. Zie hier twee van de belangrijkste redenen van de populariteit. Want afgelopen decennia werden de huizen alsmaar groter, en met deze groei stegen ook de woonlasten, inclusief de energiekosten. Een flinke hypotheekcrisis in 2008 zou echter in Amerika een stille revolutie op gang brengen: die van het kleiner wonen. In de VS zijn mensen door de crisis veel geld kwijtgeraakt, met name aan de waarde van hun woningen. Men realiseerde zich dat het allemaal radicaal anders moest. Daarom zijn veel Amerikanen een eigen Tiny House gaan bouwen op een manier zoals ze het zelf helemaal willen.

In principe hoeft zo’n klein huis niet meer te kosten dan 30.000 tot 40.000 euro. Moet het huis mobiel worden of komt het op een vaste plek te staan? En wil je geheel zelfvoorzienend gaan wonen of toch nog met een aansluiting op het openbaar riool of gasnet? Dat zijn vraagstukken waarover je goed moet nadenken voor je een Tiny House bouwt. 

Zie ook tinyhousenederland.nl


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht