Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de onroerend goed markt, vergeleek de ontwikkeling van de gemiddelde woningprijs in de belangrijkste Europese landen. Spanje, Engeland en Nederland daalden; Duitsland, Frankrijk en België stegen.


Calcasa heeft een vergelijking gemaakt van de ontwikkeling van de gemiddelde woningprijs in de belangrijkste Europese landen. De woningprijzen dalen in Spanje, Engeland en Nederland en de woningprijzen stijgen in Duitsland, Frankrijk en België. De prijsdaling is het meest extreem in Spanje met 24,3% over de afgelopen 5 jaar. De prijsstijging is het meest extreem in België met een stijging van 15,2% ten opzichte van 5 jaar geleden. 

Landen Jaarontwikkeling 5 jaarsontwikkeling 

  • Spanje       -9,3%                -24,3%
  • Nederland -6,3%                 -9,9%
  • Frankrijk   -1,3%                  2,7%
  • Engeland   -0,9%               -11,2%
  • Duitsland    2,7%                  8,8%
  • België         4,0%                15,2%


Achtergrond

In Nederland en Spanje dalen de woningprijzen sinds de crisis. In Engeland is dit ook het geval, al vertoont de woningprijsontwikkeling daar een grilliger patroon met dalingen en stijgingen. In Spanje zijn de woningprijzen het hardst gegroeid van heel Europa. In de periode 1996-2007 is de gemiddelde woningprijs gestegen met 197% (Bank of Spain, 2012). In die periode floreerde de woningbouw en was de hypotheekrente een van de laagste van Europa (<3,5%). Door de economische crisis werd de overproductie aan woningen niet meer verkocht met dalende prijzen tot gevolg. De gemiddelde woningprijs is met 24,3% gedaald ten opzichte van de piek in 2007. 


De Nederlandse woningmarkt heeft een hoge groei van de woningprijs gekend in de jaren 1997-2001; jaarlijkse woningprijsontwikkeling van meer dan 10%. Hierdoor is de gemiddelde woningprijs fors gestegen van €121.000 begin 2007 naar €210.000 eind 2011; een stijging van 74%. De jaren erna steeg de gemiddelde woningprijs door, maar met kleinere percentages, om vervolgens in 2008 te gaan dalen. In Nederland is de gemiddelde woningprijs gedaald met 9,9% ten opzichte van 5 jaar geleden: het aantal transacties is in die periode teruggelopen met 42%. 


Als gevolg van de lage rentestand en een hoge vraag naar woningen stijgt de woningprijs in Duitsland (Deutsche Bank). Op jaarbasis is de gemiddelde woningwaarde in het vierde kwartaal van 2012 met 2,7% gestegen. Kijken we verder terug in de tijd, dan is de waarde aan het einde van 2012 zelfs 8,8% hoger dan die van eind 2007. In steden als Berlijn is de gemiddelde woningprijs zelfs met 9% gestegen in het afgelopen jaar. Als gevolg van een lage bouwactiviteit in de steden en een toename van het aantal huishouden neemt de vraag naar woningen daar snel toe en daarmee ook de prijs. 
De gemiddelde woningprijs in Frankrijk daalde met ruim 9% na de crisis in 2009 om vervolgens weer te herstellen en door te groeien. In 2011 steeg de gemiddelde woningprijs met 4,1% (INSEE) om daarna in 2012 weer licht te dalen met 1,3%. 


De Belgische woningmarkt heeft zich goed hersteld van de lichte prijsdaling (0,5%) in 2009. De gemiddelde woningprijs is in België met 4,5 procent gestegen in het afgelopen jaar. Ten opzichte van 5 jaar gelen is de gemiddelde woningprijs zelfs met 15,2% gestegen. De lage rentestand en de demografische ontwikkelingen zorgen er ook in België voor dat woningprijzen blijven stijgen al bestaat er het gevaar van stabilisatie of zelfs een daling van de woningprijs (FOD Economie); dit als gevolg van verscherpte regels ten aanzien van de leencapaciteit.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht