Positief nieuws over de woningmarkt. Niet alleen trekt de Amerikaanse woningmarkt na een dip van jaren weer aan, maar volgens Syntrus Achmea Real Estate & Finance, de grootste belegger in huurwoningen in Nederland, legt het regeerakkoord over de woningmarkt het fundament voor herstel op termijn. Bovendien laat woningmarktcijfers.nl weten dat de leencapaciteit voor velen niet noemenswaardig is gedaald.

‘De verminderde betaalbaarheid van koopwoningen als gevolg van de beperking van de hypotheekrenteaftrek zal in eerste instantie een negatieve impact hebben op de woningprijs en het aantal transacties. Maar een deel van het effect van het beperken van de hypotheekrenteaftrek is al ingeprijsd. Na een korte periode waarin het prijsniveau zich zal moeten zetten, verwachten we herstel, analoog aan de ontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt.’

Zo laat de institutionele belegger weten. En dat herstel zou weleens snel kunnen gaan. ‘Gezien de groei van het aantal huishoudens en de nu sterk achterblijvende woningproductie, denken we dat de woningprijzen op termijn weer sneller zullen stijgen dan de inflatie.’ Dat is ook goed nieuws voor de huurwoningenmarkt en de pensioenfondsen die daarin investeren. ‘Met een herstel van de woningprijzen komt ook het einde in zicht van de waardedaling van de huurwoningen. Daarbij stimuleren de extra huurverhogingen voor scheefwoners een verhuisbeweging naar huurwoningen in het geliberaliseerde segment.’

Ander positief nieuws komt van Woningmarktcijfers.nl. Deze organisatie becijferde dat dankzij de gedaalde hypotheekrente, de prijsdaling en de verlaging van de overdrachtsbelasting, de woningmarkt in 2013 veel positiever zal uitvallen dan velen denken. “Ondanks verschillende aanpassingen aan de leenquote kunnen kopers met lagere inkomens nog bijna net zo veel hypotheek krijgen als in 2009,” zegt Woningmarktcijfers.nl. Bij de hogere inkomens daalt de leencapaciteit wel iets sterker. “Wanneer echter rekening wordt gehouden met iets hogere inkomens ten opzichte van 2009, kan in veel gevallen meer worden gefinancierd dan in 2009. Door de prijsdaling, de verlaging van de overdrachtsbelasting en een lagere hypotheekrente zijn vrijwel alle kopers in staat een kwalitatief betere woning te kopen.”

Als de hypotheeklasten van een koper uit 2009 worden vergeleken met die van een koper in 2013 ontstaat het volgende beeld. De koper van 2009 kocht een woning van 230.000 euro incl. overdrachtsbelasting met een spaar/aflossingsvrije hypotheek in de verhouding van 60/40%, tegen een hypotheekrente 5,5%, 10 jaar vast. De koper van 2013 koopt dezelfde woning voor 200.000 euro incl. overdrachtsbelasting met een annuïteitenhypotheek tegen 4,5%, eveneens 10 jaar vast. Een doorrekening van beide hypotheken laat een voordeel voor de koper in 2013 zien van ruim 1.000 euro, dit ondanks het feit dat via annuïteit moet worden afgelost. Ook de komende 15 jaar is deze koper nog voordeliger uit. 

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht