Het negatieve sentiment op de woningmarkt is zo goed als verdwenen. Het huizenaanbod daalt, het aantal verkopen neemt toe en de koopsommen stijgen. Het economisch klimaat is beter, het vertrouwen neemt toe, de spaarrente is laag, de hypotheekrente is laag, er kan nog belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning en koopwoningen worden steeds beter betaalbaar.

Aantal te koop staande woningen daalt

Op 1 oktober 2014 staan in Nederland 212.644 bestaande woningen in aanbod. Wanneer dit wordt vergeleken met drie maanden geleden is sprake van een aanboddaling van 2,7%. Drie maanden terug steeg het aanbod, als reactie op de verbeterende woningmarkt, op kwartaalbasis 2%. Echter, een blijvende forse toename in het aantal verkopen doet het aantal beschikbare woningen dalen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de marktverhouding tussen vraag en aanbod herstelt  wat een prijsopdrukkend effect heeft.

 

 

Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland vertonen positief beeld

De regionale verschillen zijn groot. Met name de woningmarkt in de Randstad vertoont een positief beeld onder meer omdat het aantal inwoners in de Randstad toeneemt, terwijl in het oosten en noorden van Nederland sprake is van een lagere bevolkingsgroei of zelfs krimp. Hierdoor blijft het aanbod de vraag fors overstijgen en nemen woningprijzen naar verwachting niet snel toe.

 

 

Schenkingsvrijstelling en aflossen hypotheek populair

Mede door de tijdelijke schenkingsvrijstelling hebben potentiële woningkopers de financiering rond gekregen, waardoor doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd. Verder blijft aflossen op de hypotheek populair, onder andere door de lage spaarrente en de populariteit van het terugdringen van de woningschuld. De mediane verkoopprijs van een in het derde kwartaal verkochte woning bedraagt € 194.000,-, dit is 5,2% meer dan een jaar geleden. Ter vergelijking, in het derde kwartaal van 2013 is voor een woning € 184.500,- betaald. De koopsom is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 gelijk gebleven. Naar verwachting neemt de vraag in het vierde kwartaal door onder andere een verdere beperking van de maximale hypotheek toe en stijgt de mediane koopsom door betere marktverhoudingen. Dit alles blijkt uit de derde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2014 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars.

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht