Makelaars weten het. Kopers en verkopers merken het ook. De Nederlandse woningmarkt komt langzaam uit het dal. Dat wordt nu ook bevestigd door de 3de kwartaalcijfers van het Kadaster. Er werden 30,8% meer transacties geregistreerd dan in het tweede kwartaal van 2013 en 26% meer dan in het derde kwartaal vorig jaar.

afbeelding verkocht borden

De gemiddelde koopsom is in het derde kwartaal uitgekomen op € 214.800. Dat is een stijging van 1,8% ten opzichte van het tweede kwartaal en een daling van 0,5% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde koopsom is de laatste vijf kwartalen vrij stabiel en beweegt zich tussen de € 210.000 en de € 220.000. Vergeleken met heel 2012 zal er in 2013 echter wel sprake zijn van een nog steeds dalende koopsom die uit zal komen tussen de 6% en de 7%. In vergelijking met het topjaar 2008 (€ 255.000) is de gemiddelde koopsom in Nederland met 17% gedaald.

Het kopen van een woning is in de afgelopen jaren flink goedkoper geworden, mede dankzij de daling van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% en de dalende hypotheekrente. De afname van de woonlasten wordt wel getemperd door de verplichte aflossing van de hypotheek per 1 januari 2013 en stijgende gemeentelijke lasten en energiekosten.
Omdat kopen in 2013 echter nauwelijks duurder zal zijn dan het jaar ervoor verwachten analisten dat de Nederlandse woningmarkt de bodem heeft bereikt. De Nederlandse Bank en de NVM sluiten zich aan in de rij van optimisten. Ook het verbeterde consumentenvertrouwen in oktober betekent dat het einde van de crisis op de woningmarkt nadert en dat we langzaam aan de weg omhoog kunnen beginnen.

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht