De Nederlandse Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) heeft berekend dat twee tot drie procent van de buitengebieden aangewezen moet worden voor woningbouw. Dit kleine percentage zou volgens de brancheorganisatie voldoende zijn om de woningtekorten in de stedelijke gebieden op te lossen. Een woordvoerder liet onlangs weten dat tegelijkertijd ook evenveel ruimte in het buitengebied gereserveerd moet worden tot natuur en woeste gronden om stads- en dorpszones te transformeren tot groene, natuurlijke woon- en leefgebieden. Dit impliceert indirect dat de woningbouw plaats zal vinden in het buitengebied dat aan de rand of vlakbij een stad/dorp ligt.

De NVB calculeerde bovenstaande cijfers op basis van het gebrek aan huizen, arbeidskrachten en bouwmaterialen dat optreedt vanwege de stijgende woning- en grondprijzen. Die laatste is volgens de organisatie de laatste jaren zelfs vijf keer zo hard gestegen. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in 2017 op 36.430, ruim tien procent hoger dan de verkopen in 2016. De oplossing moet uit het buitengebied komen, omdat vooral in (rand)stedelijke gebieden zorgen zijn over de bouw- en grondkosten.

De brancheorganisatie pleit daarom voor extra bouwlocaties. Vanwege ruimtegebrek in de Randstad is het buitengebied de enige uitwijkmogelijkheid. Huiseigenaren rondom deze volle agglomeraties zouden in de nabije toekomst dus kunnen profiteren van deze vraag naar bouwgronden. Immers, zo stelt de NVB: een sterke huizenmarkt is belangrijk voor een sterke economie.

Deskundig advies

De verkoop van landelijk onroerend goed in het exclusieve segment vraagt specialistische kennis. Om die reden is het verstandig om een makelaar in te schakelen als u te maken krijgt met een koper/projectontwikkelaar die interesse heeft om uw perceel grond te kopen. Wij weten exact welke wegen u moet bewandelen om tot een bevredigende transactie te komen. Wilt u meer informatie over de te volgen strategie? Neemt u dan contact op met Schep Makelaars, de specialist in landelijk onroerend goed.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht