Het buitengebied was jarenlang voorbehouden aan boerenfamilies die al generaties lang op een bepaalde locatie woonachtig waren. Echter dat beeld is de afgelopen jaren duidelijk anders geworden en zal de komende tijd blijven veranderen. Steeds meer mensen van buitenaf tonen interesse in het buitengebied als vestigingsplaats. Dat brengt niet alleen voor deze groep mensen een hoop nieuwe regels met zich mee, maar ook voor de huidige bewoners verandert er jaarlijks heel veel.

Bij de aankoop van een vrijstaande woning in het buitengebied (landelijk wonen) gelden er andere regels en wetten dan bij een reguliere woonomgeving waar er relatief weinig wetgeving aan te pas komt. Enkele erfgrenzen en buurtgeschillen komen regelmatig aan de orde. In het buitengebied krijgen bewoners veel vaker te maken met handhavers en erfbetreders die wet- en regelgeving controleren. Zo moet er altijd zijn vastgelegd wat de actuele en toekomstige bestemming van het object en objecten in de omgeving is. Daarbij houdt het niet op bij de eigen plannen, bestemmingsplannen en voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen bij het Rijk, provincie en gemeente zijn minstens zo belangrijk.

Ruimteregelingen

Om de ondernemer in het buitengebied tegemoet te komen bij ruimtelijke ontwikkelingen, is er een aantal maatregelen in het leven geroepen. Zo kennen we de Ruimte voor Ruimte regeling (provinciaal) en de Rood voor Rood regeling (gemeentelijk). Ook als het gaat om waterhuishouding (wateroverlast of -tekort) worden er vaak projecten in het leven geroepen die invloed hebben op het wonen in het buitengebied. Denk hierbij aan ‘Ruimte voor de rivier’.

Milieuwetgeving

Uiteraard hebben bewoners van het buitengebied ook te maken met milieuwetgeving. Dat varieert van de Flora en Faunawet - waaronder de Vogel- en Habitatrichtlijn (Natura 2000) - tot aan de Jachtwetgeving en de Wet geurhinder veehouderij. Maar ook de EHS (Ecologische Hoofdstructuur), de Wet inrichting landelijk gebied (WILG) en de Wet Informatie-uitwisseling (WION) (= grondroerdersregeling) spelen een rol als iemand zich vestigt in het buitengebied. Dit betreft gebiedsgericht beleid waaronder het Groenfonds en de herverkavelingswetgeving (landinrichting).

Eisen onroerend goed

Daarnaast zijn er eisen verbonden aan het onroerend goed. Zo kennen we Reconstructiewetgeving. Dierziekten (varkenspest, MKZ, vogelgriep) hebben de afgelopen jaren laten zien dat de veehouderij zeer kwetsbaar is. Om deze en andere redenen vond de overheid dat er een ruimtelijke herverdeling van functies in het buitengebied moet plaatsvinden en komen sommige bewoners in aanraking met de Monumentenwet en archeologie. Dit geldt alleen voor agrarische gebouwen die in deze regeling vallen. Als een agrarisch object daar niet inzit op het moment van betrekking, dan kan dit ook niet zomaar veranderen.

Mogelijkheden en beperkingen

De Wet Voorkeursrecht Gemeenten laten we hier dan nog maar buiten beschouwing, maar het moge duidelijk zijn dat een gemiddelde ondernemer/huiseigenaar niet gemakkelijk door al deze wetgeving heen kan prikken. Bij Schep Makelaars kennen we de actualiteit en geldigheid van alle regels: hun mogelijkheden en beperkingen. Deskundige bijstand bij de aan- of verkoop van objecten in het buitengebied is dan ook de verstandigste keuze die u kunt maken.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht