Al een paar jaar geleden nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid een motie aan van CDA-Kamerlid Van Heugten om de status van plattelandswoningen wettelijk te verankeren. De toenmalige minister van VROM, Jacqueline Cramer, zegde toe om deze nog voor de zomer van 2010 uit te werken tot een volwaardig wetsvoorstel.

Mede door de val van het vorige kabinet en door de complexe materie, is het voorstel echter nog steeds niet ingevoerd. Dit terwijl organisaties als de NVM er al geruime tijd bij de Tweede Kamer op aandringen om de wetgeving voor plattelandswoningen te bespoedigen. Dit moet een einde maken aan nijpende leegstand van voormalige boerderijen.  Want, als de boeren gestopt zijn met hun bedrijf, is bewoning momenteel feitelijk niet meer toegestaan. Volgens de milieuwetgeving is een boerderij een bedrijfswoning, waardoor alleen mensen die er werken er mogen wonen. Ook het wijzigen van de bestemming van de boerderij van agrarisch gebied naar woongebied is in de praktijk niet mogelijk. Door de wettelijke invoering van de plattelandswoning te versnellen, kunnen deze boerderijen weer worden verkocht en bewoond.

Buitenstate volgt de berichtgeving natuurlijk op de voet en eindelijk is het nu zover: het wetsvoorstel voor de status aparte van plattelandswoningen is  midden november naar de Tweede Kamer gestuurd. We houden u op de hoogte!


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht