Corona. Hoe buitensporig de impact is op onze gezondheid, maatschappij en economie is u de afgelopen weken niet ontgaan. Logisch dat velen ook denken dat de woningmarkt als een kaartenhuis in elkaar zal storten. De kans hierop wordt echter voorlopig als klein ingeschat. Waarom dat zo is, en wat dan wel de lange en korte termijn effecten op de woningmarkt zijn, inventariseerde Buitenstate.

Waarom de woningmarkt redelijk stabiel zal blijven

  1. Voordat de corona crisis begon, was de druk op de woningmarkt enorm. Er was een grote vraag en een gering aanbod. De bouwproductie liep al jaren achter op schema. De prijzen stegen maar door (verwacht werd een verdere stijging van 5 tot 6 procent in 2020). Op die krapte heeft corona verder weinig effect. Dat is er en blijft er.
  2. Kopen van een woning blijft aantrekkelijk, mede door de nog steeds lage rente. Nog steeds, want verschillende geldverstrekkers hebben inmiddels een lichte verhoging van de hypotheekrente aangekondigd, dit volgt op een stijging van staatrentes op kapitaalmarkten. Ook is het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen weken fors gestegen. 

Wat kunnen effecten op lange termijn zijn? 

  1. Een afzwakking van de prijsstijging. Honderdduizenden mensen verdienen momenteel weinig of niets. Denk aan ondernemers, ZZP’ers. Ondanks het steunpakket van de overheid verwacht men een golf van faillissementen. Daarnaast is er veel angst in deze onzekere tijden. Mensen kunnen bang zijn hun baan te verliezen. Men weet niet wat de toekomst brengt. Dat heeft effect op het consumentenvertrouwen en de bereidheid om een huis te kopen. Hoe groot dat effect zal zijn, weten we nog niet.

Wat zijn effecten op korte termijn?

  1. Door de sociale maatregelen zijn er minder bezichtigingen en worden afspraken soms afgezegd.
  2. Wie van plan was zijn huis te verkopen, stelt dat nu vaak uit, of er moet sprake zijn van urgentie.
  3. Er zijn (nog) geen meldingen dat (koop)opdrachten worden ontbonden.
  4. Naast de stijging van het aantal hypotheekaanvragen, is ook het aantal oversluitingen gestegen. Oorzaak? De hypotheekrente stijgt licht en veel mensen zitten thuis en hebben tijd om hun financiële zaken door te nemen. Vooral de interesse voor rentevaste perioden van twintig en dertig jaar is groot.
  5. De landelijk Open Huizen Dag van 28 maart is door de NVM geannuleerd.  


TIP

Het coronavirus kan voor inkomensverlies zorgen, het kopen van een woning met voorbehoud van financiering wordt daarmee belangrijk!

 


Hoe zorgen we voor een opgewekt gemoed?

Voorzichtig concluderen we dat deze crisis ook een paar positieve kanten heeft. Zo wordt de creativiteit van ondernemers aangewakkerd. (Sport)scholen komen met online lessen en er ontstaat spontane #coronahulp. Ook is het tijd voor bezinning. We vragen ons af: op welke manier leiden of lijden we ons leven? Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar? En gelukkig hebben we allemaal ontzettend veel waardering voor de zorgmedewerkers. We weten maar weer eens wat echt belangrijk is in het leven.

Een woning kopen of verkopen blijft mogelijk

Als Buitenstate makelaars blijven we klaar staan voor onze klanten. Uiteraard leven we de richtlijnen van het RIVM strikt na. Ook denken we graag met u mee over de mogelijkheden binnen de beperkende maatregelen. Wilt u een woning virtueel bezichtigen? Dat is bij veel makelaars al mogelijk. Digitale apps als videobellen zorgen hiervoor. Heeft u een woning gezien? Bel gerust en vraag naar de mogelijkheden. En bovenal: zorg goed voor elkaar. Dan komen we uiteindelijk deze crisis weer te boven.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht