In februari is de nieuwe WOZ waarde weer op de mat gevallen. Als die volgens u te hoog uitvalt, of de referentiepanden raken kant noch wal, maak dan bezwaar. Want een te hoge taxatie kan nog vele jaren in volgende taxaties en heffingen doorwerken.
U bent gebaat bij een juiste WOZ waarde. Is uw WOZ waarde niet reëel dan betaalt u teveel:
- WOZ-heffing, onroerende zaakbelasting OZB.
- Rioolheffing en waterschapsheffing.
- Eigenwoningforfait.
- Wellicht teveel successierechten in geval van overlijden.
De WOZ waarde wordt vastgesteld door taxateurs van de gemeente door een aantal vergelijkbare panden (referentiewoningen) te nemen die rond de peildatum 1 januari 2011 zijn verkocht. Zo moet een reële waarde van het huis in ’het economisch verkeer’ ontstaan. Dit systeem gaat op zolang u in een redelijk ‘doorsnee’ pand woont. Zodra dit niet het geval is, zult u merken dat de referentiewoningen behoorlijk kunnen afwijken van uw woning. Ze hebben bijvoorbeeld een andere inhoud of afmetingen van huis en kavel, liggen in een andere buurt, zijn grondig verbouwd enz.
Hoe komt u daar achter? Door via DigiD het taxatieverslag op de site van de uw gemeente aan te vragen. Hier vindt u een drietal referentiewoningen die u objectief kunt toetsen. Klopt het taxatieverslag? Vroeger was het zo dat het verschil tussen uw oude WOZ en de nieuwe een bepaalde drempelwaarde moest overstijgen voordat u bezwaar kon aantekenen. Bij panden tussen de 2 en 5 ton moest het verschil minimaal 4% zijn met een minimum van 10.000 euro, bij panden tussen de 5 ton en 1 miljoen minimaal 3% met een minimum van 20.000 euro. Tegenwoordig wordt die drempelwaarde minder streng gehanteerd.
De essentie van een bezwaarschrift en het al dan niet welslagen ervan ligt in de goed onderbouwde kritiek die u heeft op de referentiewoningen. Hoe relevanter uw bezwaar, hoe meer kans van slagen. Vervolgens dient u enkele ‘alternatieve’ referentiepanden door te geven. Hierin schuilt een probleem. Want hoe komt de particulier aan die marktgegevens? Hoe kunt u achterhalen welk vergelijkbaar pand rond 1 januari 2011 is verkocht, en dan een pand dat bij voorkeur minder heeft opgebracht dan ‘uw’ getaxeerde WOZ-waarde? Heeft u een doorsnee pand, dan zult u dergelijke gegevens vinden bij het Kadaster. Woont u in een moeilijker te vergelijken woning, dan zult u moeten speuren. Of er al dan niet kans van slagen is, hangt veelal af van uw speurwerk cq een portie geluk met de panden die rond de peildatum zijn verkocht. Eigenlijk is het het handigste als u vooraf ieder jaar rond de peildatum zelfstandig de opbrengsten van vergelijkbare panden verzamelt, voor het geval u bezwaar wilt maken tegen de WOZ. Ook is het slim om uw gegevens eens nauwkeurig na te lopen. Heel vaak zijn er afwijkingen in bouwjaren en inhoud. Dat maakt, bij vergelijkingssystemen zoals voor de WOZ worden gebruikt, zeker wat uit.
Wilt u een voorbeeldbrief of meer informatie over bezwaar aan tekenen? Kijk dan op de site van de Vereniging Eigen Huis.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht