‘Kauw, kauw’ het is de bekendste roep van de meest voorkomende vogel in Nederland: de kauw. Hoog intelligent, maar –misschien juist daarom- soms ook hoog irritant. Ze zorgen voor geluid- en poepoverlast, pikken vuilniszakken open, nestelen in uw schoorsteen of vernielen uw rieten dak. Wat te doen als de kauw teveel wordt?

Kauwtjes zijn gedrongen vogels, zwart met een grijs achterhoofd. Slimme groepsdieren, met een territorium, en een uitgebreide sociale structuur. Wie een groepje kauwen wat langer bekijkt, ontdekt pikorde-verhoudingen, sociale intriges, burenruzies en onderlinge blikken van verstandhouding, en verliefdheid tussen stelletjes. Kauwen zijn holenbroeders, die het liefst in elkaars nabijheid leven, zonder een echte kolonie te vormen.  Ze nestelen in holle bomen, oude nesten en schoorstenen. Een stelletje blijft bij elkaar in ‘goede en slechte tijden’ tot ‘de dood hen scheidt’.  Kauwen zijn omnivoren, ze eten insecten, knoppen, zaden, etensresten en kadavers.  Ze zijn dol op ……… emelten. Daarmee doen ze ook veel goeds voor uw gazon, want deze larven van de langpootmug vreten de wortels van grasland aan, waardoor gras dood gaat. 

Teveel

‘Teveel is nooit goed’. Dat hoor je in allerlei verband, maar zeker ook als het gaat om overlast van vogels. Wat kan je in eerste instantie zelf doen om overlast te bestrijden:

•Geen vogels voeren; 

•Ruim voedselresten op; 

•Maak huisafvalzakken goed dicht en ‘kauwproof’;

•Span draden of gaas op plekken waar de vogels stijgen en landen. Zorg er wel voor dat vogels niet verstrikt kunnen raken in de draden of gaas;

•Gaas of horren voor plekken waar kauwen ongewenst zouden kunnen gaan nestelen.

Raakt u desondanks de overlast aan kauwen niet kwijt omdat ze nu eenmaal uw Buitenstate hebben uitgekozen als territorium? Dan zijn krachtige maatregelen geboden:

- in de handel zijn apparaatjes te koop die het (angst)geluid van kauwen nabootsen. Schijnt goed te helpen en wordt ook professioneel ingezet;

- Een nep-kauw kan op een strategisch punt worden opgehangen.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht