Meer dan 80 procent van de 85.000 hectare landbouwgrond die tussen 1996 en 2008 vrijkwam, werd gebruikt voor de bouw van woonwijken, bedrijventerreinen of verkeersknooppunten. Dat meldt dagblad Trouw. De krant heeft het Landbouw Economisch Instituut (LEI) onderzoek laten uitvoeren.

‘Verreweg de meeste grond die wordt onttrokken aan de landbouw, wordt omgezet in zogenoemde 'rode bestemmingen', zegt onderzoeker Tom Kuhlman van het LEI. ‘Relatief marginale gronden krijgen een natuurbestemming, terwijl bij de uitbreiding van steden of de aanleg van wegen helemaal niet naar de kwaliteit van de landbouwgrond wordt gekeken.’ Zijn conclusie staat haaks op die van de staatssecretaris Bleker van Landbouw, die juist stelt dat de natuurorganisaties aan de boerengrond knabbelen.

De term 'waardevol' die de boerenlobby aan landbouwgrond koppelt, is volgens de onderzoeker ook niet op zijn plaats. ‘De toegevoegde waarde die per eenheid grond gerealiseerd kan worden, is buiten de landbouw altijd veel hoger dan daarbinnen,’ aldus Kuhlman.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht