Ook op zoek naar zo’n romantische, gezellige houtgestookte kachel of fornuis voor uw huis? Ze zijn zowel nieuw als tweedehands in alle soorten en maten verkrijgbaar. Maar waar moet u op letten?

Wie op zoek is naar een tweedehands: er zijn heel veel soorten houtkachels op internet te vinden. Hoe kunt u nu een zo goed mogelijke keuze maken? Allereerst kunt u letten op het soort warmte dat een kachel afgeeft. Er zijn houtkachels met ‘convectiewarmte’ of met stralingswarmte.

Convectiewarmte betekent dat de warmte van de kachel via de lucht wordt verspreid in de kamer. De warme lucht stijgt dus op. Stralingswarmte is warmte die direct door de kachel wordt afgegeven. Hoe dichter u bij de kachel zit, hoe warmer het is. 

Daarnaast kunt u selecteren op materiaal. Er zijn gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, speksteen- of tegelkachels (accumulatiekachels). En varianten hierop. Gietijzer is duurzaam en solide, maar behoort ook tot het duurste segment. De meeste moderne kachels zijn gemaakt van plaatstaal en voorzien van een vuurbak van gietijzer of van klei. Deze hebben vaak een lagere prijs, maar de stralingswarmte kan tegenvallen. Kachels die zijn opgebouwd uit vuurvaste steen, tegels, leem of speksteen worden algemeen aangeduid als tegelkachels of accumulatiekachels.

Deze hebben een aangename stralingswarmte en zijn energiezuinig. De kachel wordt maar korte tijd met een fel vuur gestookt in een hoge stookruimte met een laaggeplaatste rookgasafvoer. De steenmassa slaat de warmte op (accumulatie) en geeft deze gelijkmatig af. 

Oriënteer u goed voordat u overgaat tot de aanschaf van een houtgestookte kachel of fornuis, zeker als u deze tweedehands koopt. Er zijn veel variaties mogelijk. Het ligt er maar net aan wat u wilt en hoe groot de kachel moet zijn (cq hoe groot de ruimte is). Houdt behalve met het materiaal van de kachel ook rekening met het juiste hout (zo droog mogelijk) en houtsoort. Zo zorgen wilg en populier voor veel roetvorming. Essen, (haag)beuk en berk zijn prima soorten om mee te stoken. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht