Het behoort niet tot de meest favoriete karweien, maar wel tot de meest noodzakelijke en eentje die dagelijks terugkeert: het schoonmaken van uw, toch vaak omvangrijke, vrijstaande woning. Bijna 1 miljoen huishoudens huren hulp aan huis in. De beloning is vaak cash en niet zelden zwart, terwijl de overheid al bijna tien jaar geleden de regeling Dienstverlening aan Huis heeft opgetuigd.

De regeling Dienstverlening aan Huis heeft nooit erg veel bekendheid gekregen. Toch wel eens goed om hier te melden dat de regeling geldt voor elk huishouden dat hooguit drie dagen per week een hulp inhuurt. Ook als die zwart (bij)verdient. Voor zo’n helper hoeft u weliswaar geen belastingen en premies af te dragen, maar daar staan wel verplichtingen tegenover. Zoals het recht op het minimumloon (nu circa €8,80 per uur); op 8% vakantiegeld, vier weken doorbetaalde vakantie en, bij ziekte, maximaal zes weken 70% van het loon (maar minimaal het minimumloon). U moet ook een veilige werkomgeving bieden, want bij een ongelukje in uw huis bent u aansprakelijk voor de medische kosten en gederfde inkomsten. Bij ontslag geldt een opzegtermijn van minimaal een maand (als de hulp minder dan vijf jaar heeft gediend, anders langer). De opzegtermijn van de werkster zelf is een maand. Verder moet ze haar inkomsten opgeven bij de fiscus.

Hoewel (vrijwel) niemand zich houdt aan deze regeling kan uw huishoudelijk hulp dus vrij veel juridisch afdwingen, ook als het niet contractueel is vastgelegd. Wie nu bang wordt, kan twee dingen doen. ‘Officieel’ gaan inhuren met hulp van het arbeidscontract ‘dienstverlening aan huis’ op rijksoverheid.nl. Of alles uitbesteden aan een bemiddelingsbureau Voor €10,00 tot €16,50 per uur plus bemiddelingskosten bent u van alles af.

De tarieven en het aanbod van bemiddelaars verschilt. Ikzoekeenwittewerkster.nl rekent €12,50 per uur plus een eenmalig bedrag aan bemiddelingskosten. Schoonmaak-student.nl rekent €10 per uur plus bemiddelingskosten. Huiscleaning.nl vraagt €12,80 per uur plus €34,95 bemiddelingskosten). Een hulp van homeworks.nl kost €16,50 per uur en tophulp.nl kost €15,75 per uur plus €50 bemiddelingskosten. Homecleaning werkt anders: €9 per uur plus 19,95 per maand. Enkele grote marktplaatsen voor huishoudelijke hulpen zijn nl.cleaning.com, regeltante.nl, marktplaats.nl en mijngemak.nl (voor mensen met een zorgverzekering bij Univé).


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht