Het coronavirus heeft ons land eind februari ook bereikt. Sindsdien volgen de maatregelen elkaar snel op. Dit heeft invloed op alle branches, zo ook de vastgoedmarkt. Wij stellen Buitenstate makelaar Bert Lebbink 5 vragen over de huidige landelijk wonen markt.

      Bert Lebbink

1. Hoe verlopen momenteel de bezichtigingen? Gaat alles door? Hoe wordt het praktisch geregeld?

De meeste bezichtigingen gaan door, maar sommige worden ook afgezegd.  We hebben de regel dat er niet meer dan twee potentiële kopers per bezichtiging komen en doen al weken geen kijkdagen meer. We houden de aanbevolen afstand van 1,5 meter aan. Het voordeel van Buitenstate woningen is dat die over het algemeen ruim zijn, dus voldoende afstand houden, is vaak goed mogelijk.

 

2. Zijn er verkopers die bezichtigingen weigeren, en hoe verhoudt dit zich tot de bemiddelingsopdracht die de makelaar heeft gekregen? Immers, bezichtigingen horen bij de bemiddelingsopdracht, als men geen potentiële kopers wil toelaten dan kan de makelaar de opdracht niet of moeilijker uitvoeren.

Wij gaan daar heel ontspannen en met respect mee om. Ook hier is er een voordeel van de Buitenstate markt: dat is een meer relaxte markt. De hectiek is minder dan bijvoorbeeld op de Randstedelijke woningmarkt.

3. Veel banken verhogen (minimaal) de hypotheekrente. De rente blijft weliswaar laag, maar is daar al enig effect van te merken c.q. wat voor effect wordt verwacht?

Ik zie mensen die nog snel kopen en ook mensen die bij willen lenen nu de rente nog laag is.

 

4. Zijn er momenteel andere effecten in de praktijk?

Het beeld van de markt wordt genuanceerder. Die stoom is er af. We beleven met z’n allen een cool down. Verkopers zijn geneigd om zich wat soepeler op te stellen bij onderhandelingen.

 

5.Wat is je advies?

Moeilijk, het is onvoorspelbaar en verandert iedere dag. Ik zou gewoon door gaan met wat je al van plan was. Verkopers kunnen verkopen. Kopers kunnen kopen. De vraag naar woningen blijft bestaan. De rente blijft laag en de woningmarkt blijft een stabiele investering, ook op langere termijn.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht