Een van de geneugten van een woonboerderij: kippen. Heerlijke beesten die een smakelijke opbrengst produceren: een kakelvers eitje. Helaas ontkomen de gevederde vrienden vrijwel niet aan vervelende beestjes als luizen en mijten. Buitenstate geeft een bestrijdingsplan.
Een kip die last heeft van kaalheid, jeuk en onrust, kan luizen hebben. Kippenluizen zijn er in verschillende soorten en maten, maar zijn alle zichtbaar met het blote oog en hebben 6 pootjes. De behandeling is eenvoudig: een goed anti luismiddel vooral rond de aars en onder de vleugels spuiten en dat na 3 weken herhalen. Zorg ervoor dat de kippen geregeld een stofbad kunnen nemen.
Verwarrend met de ‘gewone luis’ zijn de witte en rode bloedluis. Omdat deze luizen 8 poten hebben, is het eigenlijk geen luis, maar een mijt. Een betere benaming is dan ook de rode bloedmijt. Deze nare beestjes veroorzaken kaalheid en jeuk, maar kunnen ook ernstige bloedarmoede veroorzaken. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. ’s Nachts kun je met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich overal bevinden. De mijten kunnen ook andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie. Op de kippen zelf werkt een speciale anti-bloedluisspray. Deze is onder andere te koop in de dierenspeciaalzaak.
Schoonmaken
Zowel voor de gewone luis als voor de bloedluis geldt, dat naast spuiten met een anti-luismiddel het hok ook grondig schoon moet worden gemaakt. Een effectieve behandeling is het dierverblijf verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne en het hok geregeld met witte kalk behandelen, werkt preventief. Hang de zitstokken zwevend op, met behulp van draadeinden. De draadeinden kunnen worden behandeld met olie of vaseline. Dat vormt een soort natuurlijke barricade. Een andere effectieve schoonmaakmethode is de verfstripfohn op alle naden en kieren zetten (let op brandgevaar!). Ook een stoomreiniger is effectief. Deze is te koop in de doe-het-zelfzaak. Maak eerst alles schoon met heet sodawater, dan de fohn erop. Voor alle soorten luis geldt dat het verwijderen van de luis een zaak is van lange adem: lijkt het alsof de beestjes verdwenen zijn, dan komen de eitjes weer massaal uit en kan je weer opnieuw beginnen. Maar: de aanhouder wint!
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht