Starters op de woningmarkt met een perspectief op een inkomensstijging binnen enkele maanden of jaren kunnen vanaf 1 januari 2013 een ruimere hypotheek krijgen voor de aanschaf van een eigen woning. Deze maatregel is een versoepeling en vervangt de huidige regel volgens welke een salarisverhoging binnen zes maanden moet plaatsvinden en onvoorwaardelijk schriftelijk door de werkgever moet zijn toegezegd.

Eind december volgt een publicatie van een ministeriële regeling met regels voor de verstrekking van hypothecaire leningen in relatie tot het inkomen en over de maximale hoogte van hypothecair krediet ten opzichte van de waarde van de woning.

Starters op de woningmarkt met een perspectief op een inkomensstijging binnen enkele maanden of jaren kunnen vanaf 1 januari 2013 een ruimere hypotheek krijgen voor de aanschaf van een eigen woning. Het kabinet heeft onlangs hiertoe besloten. Dit schrijven de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze maatregel is een versoepeling en vervangt de huidige regel volgens welke een salarisverhoging binnen zes maanden moet plaatsvinden en onvoorwaardelijk schriftelijk door de werkgever moet zijn toegezegd. Eind december volgt een publicatie van een ministeriële regeling in de Staatscourant met regels (tabellen) voor de verstrekking van hypothecaire leningen in relatie tot het inkomen en over de maximale hoogte van hypothecair krediet ten opzichte van de waarde van de woning. Voor 2013 zijn deze tabellen opgesteld door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). De tabellen zullen jaarlijks worden aangepast.

Doel van deze versoepelende maatregel is om starters op verantwoorde wijze meer ruimte te geven voor een hypotheek. Centraal bij deze versoepeling staat dat er objectieve informatie (zoals leeftijd en carrièrepad) beschikbaar moet zijn over de te verwachten inkomensstijging van de starter binnen een redelijke termijn.

 

Bron: Ministerie van Financiën, 14-12-2012, FM/2012/1919M.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht