Wie in het buitengebied woont, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: vermogende particulieren zijn in toenemende mate op zoek naar agrarische grond om aan te kopen. Het directe rendement is weliswaar vrij laag, maar stabiel. Een waardevaste belegging dus. Vooral in de zuidelijke grensstreek is de grond voor vermogende Belgen niet aan te slepen .
Waarom zijn nu juist Belgen geïnteresseerd in Nederlandse agrarische gronden? Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand: omdat het rendement in België veel lager ligt. De pacht in België is gebaseerd op een fictief rendement, en bedraagt momenteel ca. € 300/ha. In Nederland is dat al snel bijna het dubbele. Daarnaast moet men in België 10% overdrachtbelasting betalen op de aankoop van grond en kost de grond nagenoeg evenveel als in Nederland. Het Nederlandse systeem is dus in de ogen van de Belgen erg interessant: géén overdrachtbelasting en aanzienlijk hogere pachtopbrengsten. Ook voor Nederlandse agrariërs biedt dit kansen omdat financieringsaanvragen via de banken veel moeilijker zijn geworden en veel vaker worden afgewezen.
Beleggingsmaatschappij familie Van Beuningen
Maar ook Nederlandse kapitaalkrachtigen hebben agrarische grond ontdekt als belegging, Zoals de familie Van Beuningen die met andere vermogende particulieren en kerkelijke stichtingen een beleggingsmaatschappij heeft opgericht. Inmiddels is een vermogen van 69 miljoen euro in agrarisch vastgoed opgebouwd. Recent nog heeft dit fonds voor 12 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit gegeven. Het geld wordt ingezet om landerijen in de Flevopolder en de noordelijke provincies te verwerven. Fondsbeheerder Frederik van Beuningen wil het geld ophalen bij particulieren die de instandhouding van hun vermogen belangrijker vinden dan een hoog rendement. De pacht levert een dividend op van 2% en de grond stijgt in waarde mee met de inflatie.
Diverse akkerbouwers maken momenteel gebruik van de aantrekkelijk pachtregeling van het Van Beuningen fonds. Immers: bankleningen zijn vele malen duurder, onder meer vanwege de risico-opslagen, wat de teelt van gewassen veel minder rendabel maakt.
KADER
Voor meer informatie:
Uw Buitenstate Makelaar is de expert in het buitengebied en kan u verder informeren over het kopen of pachten van agrarische grond in uw regio.
Verder kunt u zich oriënteren via de Brochure Pacht, regels en prijzen van het Ministerie van Economische Zaken
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht