Wilt u aan- of uitbouwen bij uw vrijstaande woning? Of bijgebouwen plaatsen bij uw Buitenstate? Per 1 november is het vergunningvrij bouwen versoepeld. Vergunningvrij vergroten van het hoofdgebouw wordt bijvoorbeeld uitgebreid van 2,5 naar 4 meter en het wordt mogelijk om in het achtererf bij een woning een woongelegenheid voor mantelzorg te plaatsen. Daarnaast gaat vaker de korte (reguliere) procedure van acht weken in plaats van zes maanden gelden voor de omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan.

Het besluit is van grote betekenis voor de dagelijkse praktijk. De nieuwe (landelijk uniforme) regels bepalen een maximaal toelaatbare oppervlakte van bijbehorende bouwwerken (aan- of uitbouwen en bijgebouwen) bij een hoofdgebouw  waarvoor niet langer een omgevingsvergunning nodig is. Daarmee wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om  een mantelzorgwoning of guesthouse in de achtertuin te plaatsen. 

Wilt u geen uitbouw, maar een schuur? Dat kan ook. En voortaan zonder omgevingsvergunning. Ook voor een dakkapel hoeft u niet meer langs de gemeente.

De achtergrond van deze maatregel? Volgens de ministers Melanie Schulz en Stef Blok wordt door de versoepeling het ingewikkelde woud van regels en procedures versimpeld, krijgen bewoners en bedrijven meer ruimte voor innovatie en eigen initiatief en wordt uiteindelijk een besparing gerealiseerd.

Voor meer informatie bekijk deze pagina op site van de Rijksoverheid.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht