De Mouthoeve in Boekel. Het is de droom van ondernemer Peter Bongers. Jarenlang koesterde hij het plan om de karakteristieke oude hoeve aan de rand van het dorp te transformeren tot een bruisend centrum voor ondernemers waar iedereen welkom is. Sinds januari 2017 is dat werkelijkheid: De Mouthoeve is een uniek, vormgegeven toevluchtsoord. Peter en makelaar Eric Verbruggen van Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs vertellen over de bijzondere transitie van boerenbedrijf naar brasserie.
Buitenstate in the picture: De Mouthoeve
'Ik ben geboren en getogen in Boekel, en had al lange tijd een oogje op de oude hoeve aan de dorpsrand,' vertelt boom- en hagenkweker Peter Bongers. 'Vroeger werden er melkkoeien gehouden, maar de boeren vertrokken en het pand werd opgekocht door de gemeente. Die deden er eigenlijk niets mee, het bleef maar leeg en op zeker moment besloten ze om het pand te verkopen. In ondernam gelijk actie!' Peter Bongers kreeg contact met Eric Verbruggen van Adriaan van den Heuvel makelaars en samen besloten ze het spannende voortraject in te gaan. 'Met het uitgewerkte plan van Peter, en de juiste argumenten, moest het lukken,' vertelde Eric, die jaarlijks zo'n tien keer betrokken is bij de verkoop van een agrarisch bedrijf waarvan ca. vier keer ook bij een bestemmingswijziging van agrarisch naar 'iets anders'.
Peter Bongers wist precies wat hij wilde: uit de boerderij ontsproot een soort landgoed, een bijzondere combinatie van winkeltjes en ateliers, op onnavolgbare wijze vormgegeven in een authentieke, bijna 'Dickens-achtige' sfeer. In veel gemeenten zouden deze gedurfde plannen al snel in het vierkante archief belanden, maar niet in Boekel. Door de argumenten van de makelaar: het zou daadwerkelijk een meerwaarde geven aan het dorp zowel wat betreft ondernemerschap als werkgelegenheid, er kwamen startersplekken (wat de gemeente graag wilde) en het lifestyle concept dat goed aansloot bij het gemeentelijk monument, was de gemeente enthousiast om de boerderij te transformeren tot broedplaats voor ondernemers.
Het voortraject tussen het eerste overleg van Eric en Peter met de gemeente, en de daadwerkelijke aankoop duurde bijna een jaar. Toen was er voldoende zekerheid voor medewerking van de gemeente aan de plannen van Peter. De feitelijke bestemmingswijziging, samen met BURO SRO uit Arnhem, heeft nog een aantal maanden langer geduurd. Uiteindelijk werd de bestemming gewijzigd naar een brede bedrijfsbestemming, maatschappelijke doeleinden als dagopvang en horeca-activiteiten. 'Voorwaarde was wel dat een kwalitatief hoogwaardig project werd gerealiseerd,' aldus Peter.
Hoogwaardig
En hoogwaardig werd het! En vlot ook. In augustus 2015 werd de oude boerderij aangekocht en binnen 1,5 jaar was de nieuwe Mouthoeve klaar. Dit mede door de samenwerking met BURO SRO die zorgvuldig werd geselecteerd omdat ze precies begrepen wat Peter wilde. 'De opbouw van de hoeve was niet eenvoudig,' vertelt Peter. 'Ik zocht naar mooie oude bouwmaterialen. Speurde naar bouwlui die het echte ambacht nog in de vingers hebben. En liet me in binnen- en buitenland inspireren door gelijksoortige projecten.' De nieuwe Mouthoeve bestaat uit vier gebouwen: De Koeiestal, waar 12 a 15 ondernemers, ambachtslieden, kunstenaars en winkeliers een royaal atelier hebben betrokken. De Veldschuur, drie representatieve ruimtes die dienst doen als kantoor of bedrijfsruimte. De Brasserie, een veelzijdige horecagelegenheid, met een restaurant met 50-100 zitplaatsen en een groot terras met 50-80 zitplaatsen in het hart van het complex. De Hooischuur, de toenmalige hooischuur in oude luister hersteld, waarin een Brocanterie gevestigd is. Tijdens de opening zondag 22 januari was vrijwel alle ruimte verhuurd.
Resultaat:
Een plek vol beleving en levendigheid die een welkome aanvulling vormt op het bestaande dorpshart van Boekel.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht