‘Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood,’ stelde NVM voorzitter Onno Hoes bij het verschijnen van de Q4 woningmarkt cijfers. De krapte op de woningmarkt neemt steeds verder toe, prijzen blijven stijgen vanwege de grote vraag. Wordt het als ‘compensatie’ ook fiscaal meer of juist minder aantrekkelijk om eigenaar te zijn van een koopwoning?

Met andere woorden: Wat doet het kabinet-Rutte 3?  

Wat met name van belang is voor Buitenstate bezitters in het komende belastingjaar is het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting dat vanaf 2020 versneld is ingevoerd voor mensen die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Dat nieuwe stelsel, zichtbaar in onderstaande infographic, heeft grote gevolgen, ook voor huiseigenaren. 

 Bron: Rijksoverheid

Hypotheekrenteaftrek nog verder naar beneden

Het betekent onder meer dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek nog minder wordt. Zo mogen huizenbezitters met een inkomen tot 68.507 euro in 2020 nog maar 37,35% van hun hypotheekrente aftrekken, voor inkomens  > 68.507 euro geldt 49,50%. Dat is geheel in lijn met de intentie van de overheid die het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek al een paar jaar aan het afbouwen is (voorheen kon bijvoorbeeld de groep hogere inkomens de rente nog tegen 52% aftrekken).

Daling eigenwoningforfait 

De fiscale rekensom voor de eigen woning bestaat uit de som van de aftrekbare hypotheekrente en het eigenwoningforfait. Zolang er méér aftrekbare rente is, vergeleken met het bedrag dat u voor het eigenwoningforfait moet optellen bij het inkomen, levert de hypotheekrenteaftrek een fiscaal voordeel op. Daarom kan een goede berekening van de fiscaliteit rond de eigen woning alleen worden gemaakt door zowel de aftrekbare hypotheekrente als het eigenwoningforfait te berekenen.

Het eigenwoningforfait wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van woningen die door gemeenten (waardepeildatum 1 januari) wordt vastgesteld en meebeweegt met de ontwikkeling van de huizenprijzen. Op zich is het gunstig dat het eigenwoningforfait dat in 2019 nog 0,65% was, dit jaar daalt naar 0,6%. In cijfers betekent dat voor een woning van twee ton vorig jaar nog 1300 euro bij het belastbaar inkomen moest worden opgeteld, in 2020 wordt dit 1200 euro. Omdat de huizenprijzen stijgen, zal de WOZ-waarde echter ook stijgen en wordt dit voordeel grotendeels teniet gedaan. 

Let op, bij uw aangifte en de waardepeildatum WOZ. In 2020 wordt aangifte gedaan over het belastingjaar 2019. Voor de WOZ-waarde maakt u dan gebruik van de peildatum 1 januari 2018. Die bepaling heeft u in het Q1 2019 gekregen van de gemeente.


De Wet Hillen

Wie geen of een lage hypotheek had, kon gebruik maken van de zogenoemde Wet Hillen waarbij geen eigenwoningforfait werd betaald bij geen of weinig hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2019 wordt deze Wet in 30 jaar met 3.3% per jaar afgebouwd. In 2020 betekent dit een aftrek van 93,34%. Dus wie geen hypotheekrenteaftrek meer heeft, en een eigenwoningforfait van bijvoorbeeld 1200 euro, moet daarvan 6,66% optellen bij het inkomen. Ofwel bijna 80 euro. Zie ook: Buitenstate legt uit, wat gebeurt er met Wet Hillen?

Lees ook De Buitenstate Prinsjesdag Top 12

prijsontwikkelingBron: NVM

 




Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht