De vakantieperiode is aangebroken, tijd om er even lekker tussen uit te gaan. Maar pas op: het is een geliefde periode voor inbrekers. Hoe zorgt u er voor dat uw woning goed beveiligd is? Want vooral vrijstaande woningen met veel grond zijn een geliefd object voor inbrekers.

Waardevolle spullen goed verstoppen

Verstop waardevolle spullen zoals sieraden en geld goed. Het liefst in een kluis die verankerd zit in de muur, anders bent u de complete kluis met inhoud kwijt. Maar als u niet in bezit bent van een kluis kunt u ook uw waardevolle spullen opbergen op onlogische plaatsen of misschien in een geheime opbergplaats.

Dieven doorzoeken bijna altijd uw slaapkamer, de kledingkast, nachtkasjes, jaszakken en tassen. Dat is logisch want de meeste mensen bewaren hun sierraden in hun nachtkastje en geld in de portemonnee in de jas of tas.  Maak van uw kostbare sierraden en bezittingen foto's of markeer deze, dat is makkelijker voor herkenning als ze ooit worden gestolen en later worden terug gevonden.

Zet verlichting buiten en binnen op gezette tijden aan

Inbrekers houden er niet van om in het licht te werken. Zorg ervoor dat op donkere plaatsten rondom u woning zoals bij uw voordeur, oprit, tuinpad, achtertuin en achterdeur verlichting aanwezig is. Vooral bij vrijstaande woningen is het van belang de donkere zijden van het huis goed te verlichten. Vaak loopt hier naast het huis een tuinpad naar de achterzijde. Een buitenlamp met bewegingsmelder springt aan zodra iemand in de buurt komt. Buitenverlichting met schemerschakelaar gaat vanzelf aan zodra het schemerig of donker begint te worden en gaat vanzelf weer uit als het licht wordt.

Het is verstandig om een buitenlamp op een hogere plaats te hangen waar een inbreker niet zo makkelijk bij kan. Door een spaarlamp of ledlamp te gebruiken bespaart u op uw energieverbruik en dit is ook nog goed voor het milieu.

Als het vroeg in de avond binnen in uw woning nog donker is bent u waarschijnlijk niet thuis. Dit is in ieder geval vanaf buiten duidelijk zichtbaar. Een simpele en goedkope aanpassing is om een paar lampen in uw woning aan te sluiten op een tijdschakelaar.

U kunt de tijdschakelaar op verschillende tijden instellen. Door op verschillende verdiepingen in uw woning op verschillende tijdstippen een lamp te laten branden lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Daarnaast is het het gehele jaar prettig als er al een lichtje in uw huis brandt als u 's avonds na uw werk thuis komt. Door een spaarlamp of ledlamp te gebruiken bespaart u op uw energie.

Inklimmiddelen en opstap

Het is niet verstandig om een ladder los in uw achtertuin te bewaren, dat is vragen om problemen. Niet alleen ladders zijn geschikt om op te klimmen. Een tuinset en tafel kunnen als opstap worden gebruikt om bij een hoog gelegen raam te komen. Een afvalcontainer of vuilnisbak in de achtertuin is een handige verplaatsbare opstap en wordt daarom ook regelmatig door inbrekers gebruikt. Men klimt snel over een schutting en muur, of op het dak van de aanbouw of garage en benadert zo de eerste etage van uw huis. Ramen, dakramen en balkondeuren op de eerste verdieping zijn zwakke plaatsen. Inbrekers weten dit. Daarnaast stapt de inbreker direct binnen in de slaapkamer, de plaats waar meestal de meeste kostbare spullen zijn te vinden. Plaats de minicontainer, tuinset en andere klimmiddelen indien mogelijk tijdens uw afwezigheid binnen in de schuur of garage.

Schakel buren in

Vertel uw buren dat u op vakantie bent en wanneer u weer terug komt. Een aardige buur, kennis of vriend kan uw woning mogelijk voor u in de gaten houden. Het kan handig zijn een huissleutel bij iemand achter te laten. In geval van calamiteiten kan op deze wijze een sleutelhouder ter plaatse komen en voor u tijdelijk waarnemen.

Gordijnen & raambekleding

Laat de gordijnen niet uw gehele vakantieperiode dicht. Het is overdag goed waar te nemen dat u hierdoor niet thuis bent. Daarnaast kan een inbreker in een woning met gesloten gordijnen eenmaal binnen rustig zijn gang gaan zonder te worden gezien. Vraag iemand om overdag gordijnen te openen en 's avonds te sluiten, of doe ze anders half open.

Post

Een losse brievenbus buiten de woning is minder veilig. Een dief kan gemakkelijk in deze losse brievenbus kijken en zelfs post eruit halen. Als de krant van gisteren nog in de brievenbus zit of een hoeveelheid post uit de brievenbus steekt is het duidelijk dat u nog niet thuis bent. Het is verstandig om dagelijks door iemand de post uit uw brievenbus of achter de voordeur te laten weghalen en deze in de woning uit het zicht weg te laten leggen. Om ervoor te zorgen dat u minder post ontvangt kunt u ook een NEE-NEE sticker op uw brievenbus plakken. U ontvangt dan geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huis bladen. Met een NEE-JA sticker ontvangt u geen reclamedrukwerk, maar wel de huis-aan-huis bladen.

Voordeur

Zorg dat tijdens uw vakantie het pad naar de voordeur of de oprit schoon is. Denk hierbij aan bladeren, onkruid maar ook de spinnenwebben bij de voordeur. Allemaal kleine dingen die mogelijk duidelijk kunnen maken dat het huis een tijdje niet bewoond is. In de winter verraadt een dik pak sneeuw een onbelopen pad naar de deur. Er zijn gevallen bekend dat door inbrekers stokjes tegen de voordeur werden geplaatst, of iets tussen de deur en kozijn, waardoor men kon zien dat de deur niet was geopend.

Social Media

Veel mensen maken gebruik van social media Instagram, Pinterest, Twitter en Facebook. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om vakantiekiekjes te posten, het is niet vestandig. Mocht u toch graag vanaf uw vakantieadres berichten sturen, zorg er dan voor dat uw profiel en berichten alleen voor genodigden leesbaar zijn.

Woning beveiligen

Uw woning beveiligen is een goede investering en geeft uzelf een veilig gevoel. Bij beveiligen van uw huis kunt u denken aan gecertificeerde sloten, gecertificeerd hang en sluitwerk, dievenklauwen, anti-inbraakstrips, alarmsysteem en andere beveiligingsmiddelen. Goed gekeurd en gekwalificeerd hang en sluitwerk kost wel iets meer dan gewoon hang en sluitwerk, maar u heeft er uw hele leven lang in uw woning profijt van. U kunt uzelf hierbij laten adviseren door een erkend bedrijf. Een preventieadviseur komt bij u langs en kan u maatwerk leveren. Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) biedt u 90% minder kans op inbraak in uw woning.

Met al deze voorbereidingstips kunt u ervoor zorgen dat u het inbrekers moeilijk maakt. We wensen u een zorgeloze en zonnige zomer toe!


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht