Een bekend probleem: u bent wat ouder, wilt graag blijven wonen waar u woont, maar u heeft geen geld om uw huis te verbouwen omdat uw vermogen grotendeels ‘in de stenen’ zit. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) heeft de oplossing: een zogeheten Blijverslening.

Met de Blijverslening kunnen ouderen hun huis levensloopbestendig maken. Tegen zeer beperkte kosten kan de gemeente ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.  Een voorbeeld. Stel, u bent senior en wilt uw woning met een waarde van 100.000 euro aanpassen voor een bedrag van 15.000 euro omdat u een douche en slaapkamer op de begane grond wilt. Een forse investering en ouderen krijgen geen hypotheek meer. Ouderen beschikken echter wel over vermogen, maar dat zit in veel gevallen in hun huis. De hypotheek is vaak al afgelost. De gemeente verstrekt dan de bij SVN verkregen Blijverslening en krijgt in ruil daarvoor het recht van eerste hypotheek. Het onderpand zit in de woning. Bij verkoop krijgt de gemeente die 15.000 euro terug en kan dat bedrag weer gebruiken voor een volgende aanvraag tot een woningaanpassing. Een zogenoemd ‘revolving fund’ dus.

Veel gemeenten kennen de starterslening van SVN, nog bijna niemand kent de Blijverslening. Daarom schenkt Buitenstate meer aandacht aan deze lening. De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Gemeenten bepalen zelf welke vorm(en) ze aanbieden.  Of uw gemeente een Blijverslening heeft, kunt u eenvoudig nagaan door via https://www.svn.nl/particulieren/lening/blijverslening de naam in te voeren van de gemeente in de zoekbalk.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht