Eindelijk: het voorjaar zit in de lucht! Het is weer langer licht. Bloembollen bloeien. Gras groeit. Dotters, primula’s en forsythia laten vrolijke kleuren zien. De natuur ontwaakt. En daarmee ook uw tuin. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Maart = snoeimaand

Maart is een goede maand om te snoeien en te scheuren. Struikrozen, klimrozen en heideplanten, ze kunnen allemaal onder het mes (niet als het vriest). Struikrozen kunt u snoeien vlak boven de ‘ogen’(naar buiten wijzende knoppen) tot op tien centimeter boven de grond. Bij forse klimrozen kunt u de oudste takken weghalen, de andere inkorten als ze te lang zijn geworden en eventueel opnieuw opbinden en leiden. Ook kunt u de rozen compost geven. Bij heideplanten kunt u snoeien wat het vorig seizoen is gegroeid. Snoei niet tot op het kale hout, want dan loopt heide vrijwel niet meer uit. Als vaste planten minder goed uitlopen (meestal vanuit het hart) en minder bloeien, kunt u ze delen of scheuren. De delen kunt u gewoon weer in de grond plaatsen nadat u flink heeft gemest.

Maart = mestmaand

Zowel de siertuin  als de moestuin kunt u nu bemesten met compost of organische mest. Gebruik niet te veel, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Het beste is om eens een bodemanalyse te laten doen, dan weet u precies of bepaalde voedingsstoffen ontbreken. Testers zijn te koop bij tuincentra. Ook de landelijke organisatie van hobbytuinders AVVN biedt bodemanalyses aan (als u lid bent kost de analyse € 45, voor niet-leden is het € 60, inclusief een natuurvriendelijk bemestingsadvies).

Maart = grasmaand

Heeft u last van mos, dan kunt u het gras verticuteren (huur voor een flink gazon een verticuteermachine). Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna bemesten en eventueel opnieuw inzaaien voor een frisse grasmat. Als vogels uw graszaad beschouwen als een lekkernij, wordt deze schade wat minder als u het zaad voor het uitstrooien mengt met scherp zand. Vanaf nu ook weer het gazon gaan maaien, want gazongras groeit al vanaf 6 °C. Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm) en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel, dat kan op de composthoop of als mulchlaagje tussen de borderplanten.


Tijd over?

  • Nestkastjes schoonmaken en ophangen.
  • Ploegen is een zware klus, maar houdt de grondstructuur luchtig en het is nodig om mest, stoppels en onkruid onder te werken.
  • Zomerbloeiende bollen en knollen planten zoals Freesia, Kaapse hyacint (Galtonia), lelies (Lilium), zuidenwindlelie (Ornithogalum), Ranonkel (Ranunculus), Sparaxis, Tigridia enz.

 

  • Potplanten verpotten.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht