Een vrijstaande woning in het buitengebied is, naast een aantrekkelijke woon- en leefomgeving, ook een fiscale post. De hypotheekrenteaftrek is de grootste aftrekpost, daarentegen kan het eigenwoningforfait een behoorlijke (be)last(ende) post zijn. Over beide is veel te doen. Buitenstate legt uit wat.
Allereerst de hypotheekrenteaftrek. Daar mag u maximaal dertig jaar gebruik van maken. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001, is deze termijn ingegaan in 2001. Is een hypotheek afgesloten in 2013 of daarna, dan mag de rente alleen nog worden afgetrokken als de hypotheek maandelijks wordt afgelost. Wie voor die tijd al een hypotheek had afgesloten, kan gebruik maken van hypotheekrente aftrek, ook als de lening niet gedurende de looptijd wordt afgelost.
Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd van 52% naar 36,93%. Dit zou eerst geleidelijk gebeuren in stapjes van 0,5% per jaar, dat komt neer op 28% in 14 jaar. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte 3 is echter besloten om de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld af te bouwen. Tussen 2020 en 2023 gaat de aftrek daarom met 3% per jaar omlaag. Vanaf 2023 is dan het tarief van 36,93% bereikt.
De beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. De overige huiseigenaren kunnen de hypotheekrente tegen hetzelfde tarief aftrekken als waartegen hun inkomsten worden belast.
LET OP
Wie vanwege een verhuizing of verbouwing extra geld gaat lenen, kan de rente over dat extra bedrag alleen aftrekken als dat deel van de geldlening annuïtair of lineair wordt afgelost.
Het eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait wordt bij het inkomen opgeteld. De fiscus beschouwt een eigen huis namelijk als een vorm van inkomen. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning. Voor de meeste woningen (met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro) gaat het in 2017 om 0,75 procent.
Let op: gebruik voor de belastingaangifte van 2017 niet de WOZ-waarde die onlangs in uw brievenbus is gevallen, maar de waarde die is vermeld op de gemeentelijke belastingaanslag van vorig jaar. Deze heeft als peildatum 1 januari 2016.
Voor wie is verhuisd, gelden speciale regels. Allereerst is voor de berekening van het eigenwoningforfait niet de verhuisdatum leidend, maar de datum van inschrijving bij de gemeente. Heeft u vorig jaar voor het eerst een huis gekocht, dan moet u dus eigenwoningforfait betalen vanaf de dag van inschrijving bij de gemeente.
Wie is verhuisd naar een ander koophuis en de vorige woning heeft verkocht, moet het eigenwoningforfait berekenen over de periode dat u in de desbetreffende woning stond ingeschreven. Als het huis leeg te koop staat of nog in aanbouw is, hoeft u geen eigenwoningforfait te betalen.
Wet Hillen
Is de hypotheekrenteaftrek die u in 2017 was verschuldigd lager dan het eigenwoningforfait, omdat uw hypotheek (vrijwel) volledig is afgelost, dan hoeft u sinds 2005 geen eigenwoningforfait te betalen. Het eigenwoningforfait en de hypotheek vallen hierdoor tegen elkaar weg. In de laatste maanden van 2017 gingen zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer akkoord met het kabinetsplan om de wet Hillen af te schaffen. Daar kwam echter veel kritiek op, onder andere van de Vereniging Eigen Huis, maar ook leden van 50-plus hebben een initiatief genomen tot een referendum over deze afschaffing. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht