In 2018 kan voor het eerst niet meer geleend worden dan het huis waard is. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is nu nog 101%, maar daalt volgend jaar naar 100%. De kosten koper (5 à 6% van de woningwaarde) moet uit eigen zak betaald worden. Deze maatregel raakt vooral starters.

Ouderen worden juist geraakt door de het feit dat de bank al 10 jaar voor de pensioendatum rekening houdt met het (lager) inkomen na pensioen. Daarom kan op latere leeftijd minder worden geleend. Die andere woning of de hypotheek oversluiten blijkt opeens niet mogelijk. Dit is extra zuur als daarmee een lagere maandlast kan worden gehaald.

Verder is volgend jaar financieren onder Nationale Hypotheek Garantie eerder mogelijk. Voor een woning tot 265.000 euro kan volgend jaar een NHG-hypotheek worden afgesloten. De NHG-grens is nu nog 245.000 euro. Bij een investering in energiebesparende maatregelen is de kostengrens voor NHG nog hoger, namelijk 280.900 euro. Daarnaast kunnen tweeverdieners (ook onder NHG) volgend jaar meer lenen. Het tweede (pensioen)inkomen mag in 2018 voor 70% meetellen voor de hypotheek. Dit is nu 60%. Dit kan de leencapaciteit met duizenden euro’s verhogen. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht