Goede landbouwgrond is schaars in Nederland, dat is een bekend gegeven. Ook de stijgende prijzen per hectare zijn niet nieuw, maar er is in 2017 wel een beweging zichtbaar die erop duidt dat dit ten kosten gaat van de verkoop van complete agrarische bedrijven. Waar de grondprijzen zich stabiliseren ten opzichte van 2016 is de vraag naar complete bedrijven de laatste jaren afgenomen. Voorheen wilde men graag woning, bedrijfspanden en grond in één keer aanschaffen, de nog steeds voortdurende schaalvergroting zorgt ervoor dat het alleen aankopen of huren van grond sterk in de lift zit.
Makelaarsorganisatie NVM signaleert over de gehele breedte een totale flinke opleving van de agrarische vastgoedmarkt. Een dynamiek die mede voortkomt uit het rendement van agrarische gronden. Het opwaartse prijseffect van de lage rente zorgt ervoor dat investeerders die grond aankopen (en/of verpachten) een hoog rendement realiseren. We praten dan wel over de gemiddelde prijs van onverpacht bouw- en grasland aangekocht door agrariërs op de vrije markt.
Sectorverschillen
Per regio en sector zijn er duidelijke verschillen op te tekenen, ook omdat kwaliteit van de bodem invloed heeft op de prijs. Zo was de stemming in de akkerbouw en de glastuinbouw relatief goed en was er vooral in de melkveesector lange tijd sprake van stagnatie. Veeboeren zijn echter momenteel de grootste aankopers van grond. Jonge boeren kiezen – in verband met financieringsproblemen – vaker voor pacht in plaats van koop.
Minder verkochte grondgebonden bedrijven
Volgens de meest recente rapportage van de NVM - uit oktober - zorgen al deze factoren ervoor dat het aantal te koop aangeboden melkveebedrijven in 2017 is gedaald. De bedrijven die wél te koop staan zijn gemiddeld dertig hectare groot. Dat is beduidend kleiner dan de omvang van een gemiddeld melkveebedrijf dat landelijk ongeveer vijftig hectare omvat. Het aantal verkochte melkveebedrijven is in 2015 en 2016 afgenomen, maar halverwege dit jaar is het aantal verkopen al gelijk aan dat over heel 2016. Die cijfers duiden op een voorzichtig herstel dat kan mede worden verklaard uit het feit dat de melkprijs aanzienlijk is verbeterd in het eerste halfjaar van 2017. Er worden ook al de eerste afspraken gemaakt voor aan- en verkoop van fosfaatrechten waarbij wordt voorgesorteerd op het stelsel dat naar verwachting per 1 januari 2018 in werking treedt.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht