De meest gestelde vraag van klanten is vaak: hoe kom ik tot een goede indeling van mijn interieur? Er zijn plannen om een nieuwe woning te gaan bouwen of grondig te gaan verbouwen, maar men weet vaak niet waar te beginnen als het om de binnenkant van de woning gaat. Cavante, partner van Buitenstate, geeft onze lezers graag een paar tips.
Op deze vraag is geen simpel en kort antwoord te geven. Dat komt omdat elke ruimte zijn eigen functie en daardoor ook zijn eigen aandachtspunten heeft. Die worden daarnaast weer beïnvloed door de wensen van u als bewoner en de mogelijkheden binnen de architectuur van de woning.
Denkt u hier op voorhand over na? Dan staat u in ieder geval al met 1-0 voor in het totale (ver)bouwproces. Een goede voorbereiding kost tijd en geld, maar is uitermate belangrijk om tot het beste woonresultaat te kunnen komen.
Woning Elst - Keuken
Tip 1: van binnen naar buiten denken
Regelmatig wordt van tevoren volop nagedacht over de buitenkant van een nieuw te bouwen woning, een renovatie of verbouwing. Het interieur wordt dan vaak als sluitpost in het plan meegenomen. Een gemiste kans vinden wij, omdat er daardoor allerlei concessies gedaan worden die leiden tot een ander eindresultaat dan men in gedachten had.
Wij adviseren daarom altijd om een interieurontwerper meteen naast de architect, bouwkundige of aannemer mee te nemen in de ontwerpfase, om naast de buitenkant (het exterieur) meteen mee te denken en te kunnen adviseren over het interieur.
Hoe wij dat doen? Door niet van buiten naar binnen, maar juist van binnen naar buiten te denken.
We brengen tenslotte de meeste tijd door in het huis, waardoor het zeer belangrijk is om goed na te denken over functionaliteit, comfort en de sfeer binnenin de woning.
Plan van aanpak
Er zijn een paar algemene punten waar we binnen elk ontwerp rekening mee houden. Zo zijn er de kijklijnen, de looproutes, het praktische gebruik van de ruimte en de spullen die zich daarin bevinden.
Tip 2: kijklijnen
Kijklijnen zijn onder andere van belang om het interieur net even wat spannender te maken. Een kijklijn met een mooi uitzicht naar buiten maakt dat binnen en buiten met elkaar verbonden worden. Een kijklijn kan ook de bijzondere architectuur benadrukken, een enorm ruimtelijk effect geven of juist rust creëren in de symmetrie die binnen ontstaat.
woning Elst - woonkamer
Tip 3: routing
De routing in een woning is zeer belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van de woning en het comfort dat men binnen ervaart. De mens is geneigd de kortste route te nemen met zo min mogelijk obstakels. Een simpel voorbeeld is een verkeerde draairichting van een deur. Erg hinderlijk als je steeds ‘om’ een deur heen moet lopen om in de volgende ruimte te komen.
Tip 4: bewegingsruimte
Het praktische gebruik van de ruimte wordt mede bepaald door de wet van de ‘menselijke maat’.
Naar verhouding van onze lengte en breedte als mens, hebben we een bepaalde bewegingsruimte nodig. Neem bijvoorbeeld de werkdriehoek in de keuken.
Alles op een doordachte plek, om zo praktisch, veilig en schoon mogelijk te werk te kunnen gaan.
In onze volgende blog staan we uitgebreid stil bij de punten die van belang zijn bij het kiezen van de belangrijkste ontmoetingsplek in huis: de (leef)keuken.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht