Veel mensen kijken liever niet meer naar hun, eenmaal afgesloten hypotheek. Niet verstandig, want zo kunt u ongemerkt een te hoge renteopslag betalen die niet vanzelf vervalt. Het kan ook zijn dat extra aflossen voordelig voor u uitpakt. Hoe kunt u een te hoge renteopslag vermijden?

Wat is renteopslag?

De meeste geldverstrekkers hanteren een rente-opslag. Dit is een extra rente die bij het normale hypotheektarief wordt opgeteld. De rente-opslag wordt berekend als er meer wordt geleend dan ongeveer 75% van de waarde van een huis bij gedwongen verkoop (de executiewaarde). Dit percentage kan overigens per hypotheekverstrekker anders zijn. Hypotheekverstrekkers beschouwen het als een hoger risico als er meer wordt geleend dan de door hen vastgestelde grens. Dit risico wordt vertaald in een extra rente, de rente-opslag. Deze opslagen kunnen oplopen tot 0,6% op het basisrentetarief. Let op: de opslag is niet van toepassing op hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

Controleer uw renteopslag

Allereerst is uw Buitenstate makelaar/hypotheekadviseur de aangewezen persoon om (de renteopslag op) uw hypotheek te controleren. Hij kent u en uw situatie persoonlijk en u bent verzekerd van maatwerk.

Bent u een doe-het-zelf’er of wilt u zich vooraf oriënteren? Op ikbenfrits.nl kunt u in kaart laten brengen of, en hoe uw hypotheek goedkoper kan.  

TIP: doe het zelf notaris

Voor zaken als een testament, een verklaring van erfrecht of de oprichting van een stichting moet u wettelijk verplicht een notaris inschakelen. Om dure notaristijd te besparen, kunt u op doehetzelfnotaris.nl zelf al het voorwerk voor een akte doen. U rondt de akte vervolgens af bij een van de aangesloten notarissen.  

TIP: laagste rente sinds 50 jaar

Deze week berichten diverse kranten dat de rente nog nooit zo laag is geweest in de laatste 50 jaar. Reden genoeg voor een belletje naar uw geldverstrekker om een nieuwe renteberekening te laten maken.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht