Structureel herstel. Dat toont de woningmarkt over alle regio’s en segmenten. Het blijkt uit de cijfers, waaronder die van de NVM, maar ook uit de drukte bij de makelaarskantoren, de stijging van het aantal transacties en de vermindering van het aanbod. Belangrijk is daarnaast dat de overheidsmaatregelen rust geven en dat de betaalbaarheid op een hoogtepunt is. De tijd van kopen is aangebroken!

De nieuwste kwartaalcijfers van de NVM zeggen al genoeg: het laatste kwartaal van 2013 was het beste kwartaal sinds medio 2008 de crisis uitbrak. De transactieprijs steeg: met 1,5% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal transacties op jaarbasis bij NVM-makelaars komt in 2013 uit op 87.404, een stijging van 2,2% ten opzichte van 2012 (schatting totale markt: 117.000). Voor tussenwoningen en appartementen geldt de sterkste toename in verkoopaantallen: 22,2% respectievelijk 22,4%. Hoekwoningen (+12,5%) en 2-onder-1-kapwoningen (+18,4%) blijven hierbij achter. Vorig kwartaal waren dit juist de woningtypen die een sterkere stijging lieten zien; er lijkt dus nu een correctie op te treden. 

Vrijstaande woningen kenden een stijging van 20,2% in het aantal transacties. Het is een duidelijk teken dat de ‘trein’ van doorstroom op gang is gekomen en dat die inmiddels zelf is beland bij het duurdere segment: de vrijstaande woning. Goed nieuws voor Buitenstate!

De doorstroom heeft ook het duurdere segment, de Buitenstates, bereikt

Koop nu!

Optimisme zegeviert. De betaalbaarheid van woningen is op een hoogtepunt. De economie en het consumentenvertrouwen trekken aan. De rente is laag. En, hoewel overheidsmaatregelen niet allemaal stimulerend uitpakken, brengen ze rust en een besef van: ‘Smeed het ijzer als het heet is, en koop nu.’ Want alles zal stapsgewijs verminderen. Per 1 januari 2014 daalde de maximale koopsom van een huis met Nationale Hypotheek Garantie naar € 273.584 (in 2013 nog € 276.190) en de woonquote, het percentage waarmee de maximale hypotheek wordt berekend, daalde eveneens. Per 1 januari 2014 is de maximale hypotheek 104% van de waarde van de woning (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Deze zogenoemde Loan-to-Value, de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van de woning, zal langzaam worden afgebouwd tot een maximaal hypotheekbedrag van 100% waarde woning (2018). 

Overigens blijft een hogere lening wel mogelijk na verbouwing of energiebesparende investeringen, zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers. Want energiebesparing is een hot issue. Vandaar dat u in deze Nieuwsbrief een artikel aantreft over zonnepanelen: dankzij de BTW terugvraag zijn deze extra aantrekkelijk. Bovendien is bewezen dat zonnepanelen op lange termijn een goede investering zijn en bij eventuele verkoop stimulerend werken. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht