Bent u zelf actief op de woningmarkt, als koper of verkoper, dan merkt u al snel hoe lokaal de markt is. De ene buurt is de andere niet, en sterker nog, in een buurt zijn bepaalde straten veel gewilder dan andere. Deze verdeling is ook aanwezig als wordt ‘uitgezoomd’ naar provinciaal niveau. Blijft het Landelijk gebied in Noord-Holland volgens de NVM wat achter, onafhankelijk onderzoeksbureau Calcasa concludeerde juist dat het stedelijk gebied in Noord-Holland nationaal de eerste regio is waar in het tweede kwartaal van 2015 de gemiddelde woningwaarde hoger is dan de piek uit 2008.

Met een gemiddelde woningwaarde van 297 duizend euro is in het Noord-Hollandse stedelijk gebied, vooral de regio’s rond Amsterdam en Haarlem, het hoogste niveau ooit bereikt. Dit staat in groot contrast met het oosten van het land waar de gemiddelde woningwaarde nog 11% onder het hoogste prijsniveau ligt. De woningmarkt in het westen van het land herstelt al enkele kwartalen sneller dan de rest van Nederland, zo concludeert Calcasa.

Aanbod versus vraag

Noord-Holland is de enige provincie in Nederland waar het aantal jaarlijkse verkopen het huidige aantal te koop staande woningen overstijgt. In alle andere provincies ligt het aanbod van woningen nog hoger dan het jaarlijkse aantal verkochte woningen.  Vooral appartementen in Noord-Holland zijn fors in waarde gestegen. Met een gemiddelde waarde van 270 duizend euro zijn deze 2,3% meer waard dan in het derde kwartaal van 2008; de vorige top van de woningmarkt.  De prijsontwikkeling van eengezinswoningen blijft duidelijk achter bij de prijsontwikkeling van appartementen. Voor eengezinswoningen heeft Haarlem en omgeving de beste papieren, daar zit het prijsniveau slechts een half procent onder het hoogste niveau van voor de crisis.

Index gemiddelde woningwaarde t.o.v. 2008, bron Calcasa

geografisch kaartje Nerderland over prijsontwikkeling woningen

Marktliquiditeit Q2 2015, bron Calcasa

geografisch kaartje Nederland marktliquiditeit


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht