Wilt u uw appelboom snoeien? Dat is geen sinecure. Naast goed, scherp gereedschap heeft u tijd en rust nodig om weloverwogen te beslissen welke tak gesnoeid moet worden. Maak er geen haastklus van, snoeien is vooral kijken en het vinden van de balans: het evenwicht tussen bloei, groei en de gewenste vorm.

Balanceren tussen bloei en groei 

Laten we beginnen bij het begin. Wie een jonge boom plant, moet daarna altijd snoeien. De drie tot vier zijtakken (gesteltakken) worden tot ca. 1/3 teruggesnoeid. Dit kunt u ieder jaar opnieuw doen, totdat de boom de gewenste grootte heeft bereikt. Door het snoeien van de kop- en de gesteltakken ontstaan kleine takjes aan de gesnoeide takken, waar later de  vrucht(knoppen) aankomen. Snoei deze takken zo min mogelijk, ze worden met de jaren alleen maar mooier en gaan steeds meer vrucht dragen. Zorg dat gedurende deze periode de boom in vorm blijft (de snoei in de eerste jaren heet niet voor niets vormingssnoei). De meeste mensen kiezen voor een appelboom in struikvorm, en dat is ook de vorm waar we in dit artikel van uitgaan. Of u daarbij kiest voor een boom met 1 of juist meerdere stammen, is een kwestie van gevoel. Het meest gewild is een boom met één stam en takken die in de breedte schuin omhoog groeien. Kiest u daarvoor, haal dan in het eerste jaar een eventueel concurrerende tak/stam eruit. Door te snoeien, bepaalt u welke richting de boom opgaat. 


TIP:

Verdiep u, voordat u een appelboom koopt, in de diverse soorten met hun mogelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld een appel die goed te bewaren is en bent u dol op appelgebak? Kies dan voor een goudrenet. Het duurt een jaar of 3 voordat de goudrenet vrucht draagt en in de tussentijd moet behoorlijk gesnoeid worden om de vruchtvorming te stimuleren (de eerste keer in de winter). De bloeitijd is maart/april en ze zijn niet geschikt voor leivorm. Plukken kan vanaf eind september tot half oktober (liever eerder dan later voor een zo hoog mogelijk suikergehalte). Aan de hand van dergelijke wensenlijstjes kunt u zelf bepalen welke appelboom het gaat worden.


 

Onderhoud- en verjongingssnoei

Is de boom volwassen dan is het tijd voor de ‘onderhoudsnoei’ die voor de meeste bomen plaatsvindt in het 1e kwartaal van het jaar. De bedoeling van een volwassen boom is om, naast een sieraad te zijn voor uw tuin, zoveel mogelijk fruit te produceren. Daarvoor is het nodig dat er voldoende licht in de boom valt. Verwijder daartoe dood, ziek en oud hout bij de basis (ook wel kraag genoemd), zoals oud vruchthout dat uitbuigt en de boomkruin onnodig verdicht. Ook verwijdert u kruisende of schurende takken of takken die zorgen voor een onnodige verdichting. Zorg altijd voor een gladde snoeiwond en. knip ze af net boven een knop die naar buiten is gericht. Verwijder alle scheuten en takken die aan de stam of uit de wortels groeien. Door zo meer licht en lucht in de boomkruin toe te laten, ontstaan nieuwe scheuten, behoudt u de gewenste vorm en wordt de kans op schimmelziekten verminderd.

snoeien appelboom

Maak tijdens de onderhoudsnoei ook korte metten met de waterloten. Dat zijn slappe scheuten die omhoog schieten. Haal ze eruit het liefst tot de vorige knip dan behouden ze hun takvorm en zie je nauwelijks dat er in de boom gesnoeid is.

Als u ziet dat de boom nog maar weinig nieuwe scheuten produceert en het vruchthout kort en vertakt is, is het tijd voor een verjongingsnoei. Hiervoor haal je niet alleen de oude takken weg, maar kort je ook de dikke zijtakken (gesteltakken) voor een nieuwe groeistimulans. Dit brengt wel enig risico met zich mee, want niet alle fruitbomen zijn hier even goed tegen bestand (steenvrucht minder dan pitvrucht). Doe het voorzichtig en kort nooit meer dan 1/5 van de kruin en van de takken in.


TIP:

1. Bloem- of bladknop?

Van belang bij het snoeien is of u te maken heeft met een bloem- of een bladknop. Bloemknoppen staan op de tak en bladknoppen liggen op de tak. Bij twijfel wacht met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen die groen worden, zijn bloemknoppen, bij bladknoppen duurt het dan nog 2 weken.

2. Iedere boom is uniek

Volg daarom eventueel een snoeicursus. Het is een flauwe tip om mee te eindigen, maar we willen hiermee aangeven dat snoeien een complex werkje is dat nooit volledig op papier beschreven kan worden omdat iedere boom uniek is. Want naast de hier genoemde technieken zijn ook de boomsoorteigenschappen, kort- en langloten, vruchtsporen, blad- en bloemknoppen, gemengde knoppen,  de groei- en snoeiregels afhankelijk van vorm en leeftijd, de reactie van de boom op snoeiwonden, het tijdstip, de vroeger uitgevoerde ingrepen enz. enz. van belang. 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Pitvruchtbomen snoeien

Pitvruchtbomen zijn appel- en perenbomen. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor (schimmel)ziektes. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorst. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien onder meer vanwege schimmel. Een goede snoeiperiode is april/mei of vlak na de pluk in augustus/september.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht