Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) pleiten voor een snelle hervorming van de woningmarkt en afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Regeringspartijen zien echter niets in het plan.

De PBL en CPB onderzoekers stellen dat een snellere afschaffing van de hypotheekrenteaftrek de Nederlandse schatkist de komende jaren miljarden kan opleveren. Ook zijn er volgens hen voordelen te behalen door huurders in de vrije sector huursubsidie te geven. De maatregelen zorgen ervoor dat zowel koop- als huurwoningen goedkoper worden, waardoor huishoudens een lagere hypotheek kunnen afsluiten of minder huur betalen. Volgens CPB-onderzoeker Machiel van Dijk is de hypotheekrenteaftrek eigenlijk een soort subsidie die ervoor zorgt dat men meer geld uitgeeft aan wonen en minder aan andere zaken. ‘Dat verstoort de consumptie en dat zorgt er uiteindelijk voor dat de woningmarkt minder doelmatig werkt. Zonder deze renteaftrek zijn mensen uiteindelijk beter af,’ zegt Van Dijk. 'Doordat zij vrijer kunnen kiezen tussen kopen en huren, en tussen wonen en andere dingen in het algemeen.'

Aan het plan van het PBL en CPB zijn echter grote risico's verbonden. Zo kunnen huiseigenaren last krijgen van de dalende huizenprijzen als gevolg van het versneld afschaffen van de aftrek.  Daarnaast zou zeker 10 tot 15 procent van de mensen ’onder water’ komen te staan. Dat is de reden waarom regeringspartijen als VVD en PvDA het plan afkeuren. ‘Wij hebben aan het begin van deze regeerperiode uitdrukkelijk gezegd: we moeten wat doen aan de hypotheekrenteaftrek en dan willen wij voor 30 jaar een vast kader hebben. Dat kader is er nu en daar houden wij aan vast. Rust op de woningmarkt is de komende jaren het belangrijkste item,’ aldus de politici.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht