60 wetten en honderden afzonderlijke regelingen: dat is het resultaat van de afgelopen jaren wet- en regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het ‘omgevingsrecht’ is een onduidelijke, complexe materie geworden, waardoor burgers, ondernemers en overheden vertragingen ondervinden bij ruimtelijke projecten. Tijd voor vereenvoudiging!

Door de aanpassing van het omgevingsrecht, wil het kabinet de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigen en bundelen waardoor het makkelijker wordt om projecten op te starten. Een eenvoudiger en beter samenhangend omgevingsrecht zorgt voor snellere en betere besluitvorming. Daarnaast zou het nieuwe omgevingsrecht moeten zorgen voor een doelmatiger omgang met onderzoeksverplichtingen en sluit het maximaal aan op de wetgeving op Europees niveau. Het is de bedoeling dat het aangepaste omgevingsrecht vanaf volgend jaar daadwerkelijk van kracht wordt. De veelvoud aan bestemmingsplannen bij gemeenten zijn dan gebundeld in 1 gebiedsdekkende ‘omgevingsverordening’. Als burgers of bedrijven een project of activiteit willen starten, hoeven ze nog maar 1 (digitale) vergunning aan te vragen bij 1 loket.

Hoewel volgens de bekendste initiator, minister Schultz van Haegen, de nieuwe wet een logisch vervolg is op eerder in gang gezette vernieuwingen zoals de Waterwet, de Wabo, de Crisis-en herstelwet en het programma Sneller & Beter, komt er momenteel vanuit de Raad van State de nodige kritiek dat de veranderingen te snel gaan. Bovendien, zo oordeelt de Raad, kan  een nieuwe Omgevingswet mogelijk de juridische regels en procedures vereenvoudigen en verbeteren, maar wordt niet voorkomen dat ‘besluitvorming over de fysieke leefomgeving een complexe aangelegenheid blijft.’ Kortom: politici zijn nog niet helemaal op 1 lijn, waardoor de start wellicht vertraging ondervindt. Buitenstate houdt u via de Nieuwsbrief en Twitter (@Buitenstate) op de hoogte van de laatste stand van zaken!


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht