‘O! ’t ruisen van het ranke riet! o wist ik toch uw droevig lied! Wanneer de wind voorbij u voert en buigend uwe halmen roert, gij buigt, ootmoedig nijgend, neer, staat op en buigt ootmoedig weer, en zingt al buigen ’t droevig lied, dat ik beminne, o ranke riet! Het gaf Guido Gezelle inspiratie voor een prachtig gedicht en staat op menig oud-Hollands schilderij afgebeeld: riet. Want wat is er Hollandser dan riet? Wuivende rietkragen met karakteristieke pluimen zijn niet alleen kenmerkend voor onze polders, maar datzelfde riet wordt ook sinds mensenheugenis gebruikt als dakbedekking. Een rieten dak geeft niet alleen meerwaarde, het is ook nog eens de meest milieuvriendelijke dakbedekking.

Wat is er nodig voor een rieten dak?

Een rieten dak  wordt in Nederland al eeuwenlang toegepast, vroeger was het goedkoop en praktisch, nu is het een duurzame dakconstructie met hoge isolatiewaarden in het hogere segment.  Riet wordt algemeen hoog gewaardeerd, geeft meerwaarde aan de woning en is geliefd bij velen. Helaas. Niet alle daken zijn geschikt voor riet. Daarom allereerst: wilt u riet, dan heeft uw dak een minimale hellingshoek van  45 graden nodig. En dat is echt minimaal, want hoe steiler het dak, hoe langer het riet in goede staat blijft. De reden hiervoor is dat regenwater zo snel mogelijk moet worden afgevoerd. Blijft het water liggen, dan slijt het riet sneller, bijvoorbeeld door verrotting.

Wat is de beste rietkwaliteit? 

Het beste riet is niet altijd het "fijnste" riet. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner het riet des te mooier het resultaat na het dekken. Maar voor een zo duurzaam mogelijk dak is wat grover riet vaak beter. Een diameter van 5 tot 8 mm "ademt" meer en slaat minder snel dicht, wat eventueel tot een langere levensduur kan leiden. De fijnheid is één van de factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Een rieten dak moet onderhouden worden. Algen moeten verwijderd. Maar vooral moet een rieten dak geen bomen in de buurt hebben. Schaduw van een boom kan de helft van de levensduur kosten. Drupt een boom op het riet dan kan dit zelfs driekwart van de levensduur kosten. Bladeren en dennennaalden moeten tenminste eens per jaar worden verwijderd. Woont u in het bos en wilt u toch riet, dan zou Novariet (kunstriet) een oplossing kunnen zijn. Alle levensduur en kwaliteitsbepalende factoren komen neer op het principe: hoe droger het rieten dak is en blijft, hoe langer u er plezier van heeft.

Wat is de beste constructie voor een rieten dak?

Ruwweg zijn twee constructies mogelijk: de traditionele en de schroefdak. Bij de traditionele constructie wordt het riet direct op houten latten vastgemaakt en kijkt u vanaf de binnenkant dus  tegen het riet aan. Dit wordt in Nederland bijna niet meer toegepast ook omdat het weinig isolatie geeft en het brandgevaarlijk is. Om de twee problemen, brand en isolatie, op te lossen is het schroefdak geboren. Dit is een gesloten dakconstructie waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt aangebracht. Hierdoor werkt het rieten dak net zo isolerend als dakpannen en dooft brand sneller door gebrek aan zuurstof.

Waar komt riet vandaan?

In Nederland komt goed riet o.a. uit Stellendam, Nieuwkoopse plassen, de grote rivieren en vooral uit de kop van Overijssel (waaronder de Weerribben). Het Nederlandse rietareaal is nog ongeveer 7000 hectare groot. Dit is bij lange na niet genoeg voor de te bedekken daken. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet wordt dus ingevoerd uit o.a.: Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Polen, Estland, Turkije enz. Voor goed riet bent u vooral van uw dekker afhankelijk. Heeft u een goede rietdekker gekozen, dan zoekt deze voor u automatisch goed en bij uw pand passend riet. Daarbij geldt enerzijds dat riet een natuurproduct blijft en de kwaliteit dus kan verschillen. Anderzijds doet u er goed aan om met een professioneel bedrijf in zee te gaan. De 350 rietdekkers in Nederland zijn vrijwel allemaal aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers.

En kunstriet?

Er zijn verschillende kunststof rietsoorten op de markt die zeer verschillen in kwaliteit. Deze kunnen een oplossing zijn als uw dak door de ligging (bosrijk) of hellingshoek ongeschikt is voor natuurriet. De verschillende soorten zijn:

  • Patentriet (www.patentriet.nl)  is een kunststof rieten dak opgebouwd uit 2 cm dikke shingles. Het nadeel is dat een patentrieten dak er slechts in de verte uitziet als een natuurrieten dak.
  • Novariet  (www.novariet.nl)is een kunstriet dat zich heel globaal laat verwerken als natuurriet. Het product is nog zeer nieuw. Het eerste Novarietendak werd gelegd in juni 2013. Novariet was in september 2016 aan de 4de opnieuw verbeterde versie toe. Er kan dus gesteld worden dat het product nog niet geheel is uitontwikkeld. Novariet kan vanaf 25 graden hellingshoek worden toegepast. PVC is duurder dan natuurriet. Om te kunnen concurreren maakt men het Novarieten dak gemiddeld 9 tot 12 cm dik. Toch is de prijs nog steeds stevig duurder dan natuurriet.
  • Easyriet (www.easyriet.nl) ongeschikt voor woningdaken  (wel voor tuinhuizen e.d.)

 

Beoordeling volgens milieuclassificatie Nibe.    

Soort dakbedekking

Milieuklasse1

Gezondheid2

Riet

1a

+

houten shingles - Europees lariks

1c

+

betonpannen (20% granulaat)

1c

0

Betonpannen

1c

0

keramische pannen

2a

+

Natuurleien

2a

0

houten shingles - N-Amerikaans wrc

2b

+

aluminiumplaten (20% recyceld)

2c

-

staalplaten (verzinkt)

4c

-

Zinkplaten

4c

-

koperplaten (20% recyceld)

5c

-

1 Hoe hoger het getal, des te zwaarder de milieubelasting.
2 Goed (+), neutraal (0) of slecht (-) voor de gezondheid.

Hoeveel kost een rieten dak?

De prijs van een rieten dak is afhankelijk van veel factoren.
De belangrijkste zijn:

  • De hoeveelheid werk in de markt
  • De moeilijkheidsgraad van het dak
  • Het kwaliteitsbewustzijn van de rietdekker
  • De geografische ligging van het object

De "gemiddeld gerekende prijs" voor een vierkante meter nieuw rieten dak was in 2015 volgens de Vakfederatie Rietdekkers ongeveer euro 91,- per vierkante meter riet en euro 85,- per strekkende meter (nok)vorst. (beide excl 21%.BTW). Deze prijs geldt voor een relatief simpel "vlak" dak met 1 dakkapel en 1 schoorsteen. Exclusief eventueel bijkomende kosten als afvoeren afval, steigerwerk, lood-en timmerwerk, etc. Wordt op uurtarief gewerkt dan is het gemiddelde berekende uurloon euro 47,- per uur.

Voor meer informatie:

De vakfederatie Rietdekkers, www.riet.com

De rijksdienst voor cultureel erfgoed heeft 2 interessante gidsen uitgegeven met veel nuttige tips over riet als dakbedekking. De gidsen zijn gratis te downloaden via de site van Cultureel Erfgoed.

De kwaliteit van riet als dakbedekking:

http://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-10-kwaliteit-riet-als-dakbedekking-4e-druk-2005.pdf

en  Onderhoud van rieten daken

http://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-11-onderhoud-rieten-daken-3e-druk-2005.pdf


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht