De provincie Noord-Holland start nog dit jaar een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van agrarische opstallen. Dit als onderdeel van een uitgebreid onderzoeksprogramma waarin constructieve veiligheid van platte daken, evenementen en omgevingsrecht, water- en gewasbeschermingsmiddelen en illegaal gebruik van agrarische (op)stallen worden onderzocht. Het betreft hier onderzoek naar de financiële status, informatie- en archiefbeheer, omgevingsrecht (inclusief ruimtelijke ordening en huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers).

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van meerdere partijen, waaronder de gemeenten in de provincie Noord-Holland, de Omgevingsdiensten en de Veiligheidsregio’s. Omdat er steeds vaker grote evenementen plaatsvinden in het buitengebied is ook dit onderdeel van het onderzoek. Vaak is niet afgewogen of de overlast van bijvoorbeeld verkeer, geluid en parkeren voor de omgeving (bewoners en natuur) in verhouding staat tot het evenement. De provincie gaat controleren of de gemeenten de vergunningverlening en het toezicht in voldoende mate uitvoeren en hoe de gemeenten hun wettelijke taken hiervoor hebben ingericht.

Water- en gewasbeschermingsmiddelen

In concentratiegebieden van akkerbouwers, tuin- en glastuinbouw zijn vaak sterke verhogingen van chemische gewasbeschermingsmiddelen zichtbaar. Ter bescherming van de bestaande flora en fauna nemen waterschappen en de agrarische sector al jarenlang diverse maatregelen, maar er is volgens het provinciale bestuur van Noord-Holland nog meer gemeentelijk milieutoezicht op bepaalde bedrijven nodig. De provincie gaat na of de gemeenten de vergunningverlening en het toezicht op de indirecte lozingen goed uitvoeren en hoe zij omgaan met hun wettelijke taken hiervoor. 

Illegaal gebruik van agrarische (op)stallen        

Als laatste onderzoekthema wordt er gekeken naar agrarische opstal in vastgoedobjecten in het buitengebied. Wanneer de oorspronkelijke functie van agrarische bedrijfspanden vervalt, kan het gebeuren dat het object leeg komt te staan of ingezet wordt voor illegale activiteiten zoals drugslaboratoria of wietkwekerijen. De provincie Noord-Holland gaat nog strenger controleren wat er in dit soort panden aanwezig is. Naast het feit dat dit illegale praktijken zijn, is deze vorm van criminaliteit vaak de bron van branden. De provincie onderzoekt of gemeenten het toezicht in voldoende mate uitvoeren en hoe gemeenten hun wettelijke taken invullen. De onderzoeksvragen die hierbij centraal staan zijn: Is er zicht op vrijkomende agrarische bedrijfsterreinen? En welke maatregelen zijn er genomen om illegaal gebruik te voorkomen of aan te pakken?

Herbestemmingsmogelijkheden

Schep Makelaars is zeer actief bij het vinden van herbestemmingsmogelijkheden voor leegstaande panden. Dit voorkomt dat vastgoedobjecten verloederen of illegaal gebruikt worden. Wilt u meer informatie over de herbestemmingsmogelijkheden voor uw agrarisch vastgoed of heeft u interesse in het betrekken van leegstaande objecten? Neem dan contact met ons op.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht