De woonboerderij. Dé ideale woning voor iedereen die van vrijheid, rust, ruimte en natuur houdt. Maar wonen op het platteland is meer dan dat. Net zo belangrijk is de instandhouding van ons agrarisch cultureel erfgoed, bijvoorbeeld door hergebruik van Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB).

En -niet onbelangrijk- de financiering hiervan. De Buitenstate Makelaar zet zich niet alleen in voor behoud van erfgoed, maar is ook dé specialist als het gaat om regelgeving en kent de mogelijkheden voor financiering in het buitengebied.

Jaarlijks stoppen zo’n vierduizend boeren met hun bedrijf. Van de 190.000 boerderijen die ons land zo’n 70 jaar geleden telde, is nu minder dan de helft over. Andere boeren zijn wel geïnteresseerd in de grond, maar niet in de opstallen; die sneuvelen maar al te vaak onder de sloophamer. Niet alleen verandert hiermee definitief het beeld van het platteland met de mooie traditionele boerderijen, ook vermindert het de sociaal economische vitaliteit en de leefbaarheid van het buitengebied. Om deze tendens te keren, heeft de overheid speciale maatregelen genomen rond ‘Hergebruik van VAB’s’. Maar daar moet je als eigenaar of koper dan wel van op de hoogte zijn…

Complex VAB beleid

De Buitenstate Makelaar is op de hoogte. Ook van het beleid rond de VAB dat per gemeente kan verschillen. ‘De provincie geeft via het streekplan wel aan welke (economische) functies in principe mogelijk zijn voor hergebruik van vrijkomende agrarische bebouwing, ‘vertelt Johan Teeuwsen, formulemanager van Buitenstate makelaars. ‘Maar deze ruwe richtlijn wordt per gemeente verder uitgewerkt. Dit maakt het als koper of bewoner van een VAB moeilijk om te achterhalen of op een bepaalde locatie wel of geen functiewijziging mogelijk is, en onder welke voorwaarden. Als een VAB bijvoorbeeld wordt gebruikt voor wonen, kunnen omringende boeren vanwege stankwetgeving beperkt worden in hun activiteiten. Dit kan voor een gemeente aanleiding zijn om niet akkoord te gaan met een functiewijziging. Zo is het ook  mogelijk dat u wordt geconfronteerd met beperkingen rond uitbreiding omdat het historisch karakter van boerderij en erf niet aangetast mogen worden. Daarnaast kan de financiering van een woonboerderij lastig zijn, zeker als uw pand nog steeds een agrarische bestemming heeft. Op zich logisch, want u komt als particulier immers voor een woningfinanciering en niet voor een financiering van een agrarisch bedrijf.’ Buitenstate Makelaars kunnen goed onderbouwd een gesprek aangaan met bank en/of gemeente en brengen u bovendien ook op de hoogte van de vele voordelen die zijn verbonden aan het wonen in een voormalig agrarisch pand. Zo zijn er allerhande regelingen en subsidies voor cultuurhistorisch advies en ondersteuning van hergebruik van een VAB tot woonhuis of bedrijfsruimte. En voor herstel en onderhoud van historische boerderijen is er eveneens een scala aan landelijke en provinciale regelingen.

‘Vaak weten eigenaren of kopers van een woonboerderij of een vrijstaande woning in het buitengebied niet wat mogelijk is, en hoe ze waardevolle zaken optimaal kunnen benutten, ‘ besluit Johan Teeuwsen.‘Buitenstate Makelaars beschikken over de noodzakelijke kennis en expertise om te adviseren en te ondersteunen. De Buitenstate Makelaar is daarmee een onmisbare gesprek- en sparringpartner op niveau.’  


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht