De Nederlandse koopwoningmarkt zal in 2015 verder aantrekken, ondanks de versobering van de schenkingsvrijstelling en starterslening. Het aantal verkochte woningen neemt toe en ook de huizenprijzen zullen naar verwachting gematigd stijgen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt.

De Rabobank zegt dat er sprake zal zijn van een toename van het aantal transacties tot 145-165 duizend in 2015 en een stijging van de gemiddelde huizenprijs met 1,5-3, procent ten opzichte van 2014. Voor dit jaar verwachten zij dat het aantal verkochte woningen uitkomt op 145 duizend en de gemiddelde huizenprijs met 1 procent stijgt ten opzichte van het gemiddelde van 2013. 
 
Het herstel van de Nederlandse woningmarkt verloopt tegen een achtergrond van matige maar aantrekkende economische groei. Voor 2014 verwachten de Rabobank-economen een stijging van het BBP met 0,75% ten opzichte van 2013, vooral dankzij de export en de investeringen. In 2015 leveren ook de consumptieve bestedingen van huishoudens een positieve bijdrage en voorzien de Rabo-onderzoekers een hogere BBP-groei. Door de groei van de werkgelegenheid daalt de werkloosheid. De stijging van het beschikbare huishoudinkomen en het herstel op de arbeidsmarkt hebben een gunstig effect op de woningmarkt. 
 
"Dit economische herstel, het hogere consumentenvertrouwen, de lage hypotheekrente en het forse aantal verkochte nieuwbouwwoningen hebben in onze ogen een sterker effect op de woningmarkt dan negatieve factoren als de beëindiging of versobering van stimuleringsmaatregelen, de onderwater­problematiek en de kredietbeperkende maatregelen", aldus woningmarkteconoom Pieter van Dalen van Rabobank.

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht