Wat heeft Prinsjesdag gebracht voor eigenaars van een vrijstaande woning in het buitengebied? Buitenstate zet de meest opvallende wijzigingen op een rij.

Eigenwoningschuld

Voor eigenwoningschulden, aangegaan vanaf 2013, geldt een aflosverplichting; u moet de lening aflossen in maximaal 360 maanden, minimaal met een annuïtair aflossingsschema.  Als in een jaar onvoldoende is afgelost, moet deze achterstand het volgende jaar worden ingehaald. Indien de afspraken niet worden nagekomen dan is de sanctiemaatregel dat de lening permanent verhuist naar box 3 en de renteaftrek vervalt. Is de achterstand ontstaan door verzachtende omstandigheden (bijv. verlies van inkomen) dan is het voorstel om de blijvende sanctie teniet te doen bij hervatting van het aflosschema. Deze verzachting gaat in met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013.   

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Het tarief voor de renteaftrek wordt jaarlijks afgebouwd met 0,5%. Voor 2016 betekent dit een maximale aftrek van 50,5%. 

Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning 

De verruimde ‘schenkingsvrijstelling eigen woning’ wordt structureel verhoogd van € 53.016 (2016) naar € 100.000 en geldt vanaf 2017. Voorwaarde is dat dit bedrag wordt aangewend voor aankoop of verbetering van de eigen woning of aflossing van de eigenwoningschuld.  In tegenstelling tot de vorige regeling kan alleen geschonken worden aan personen tussen  18 – 40 jaar. Dit kan ook buiten de gezinssituatie worden toegepast. 

Natuurschoonwet 

Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de Staatssecretaris in een besluit goedgekeurd dat ook buiten Nederland gelegen landgoederen onder voorwaarden onder de Natuurschoonwet kunnen worden gerangschikt. Voorwaarde hierbij is wel dat er sprake moet zijn van een onroerende zaak die een element vormt van het Nederlands cultureel erfgoed. Genoemd besluit geldt (vooruitlopend op een wetswijziging) met terugwerkende kracht tot en met 18 december 2014.  

Prinsjesdag Koets


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht