De derde dinsdag van september is een dag van pracht en praal met opgedofte kabinetsleden, de Gouden Koets, extreem veel aandacht voor de jurk van Maxima en dit jaar ook ‘de baard’ van Koning Willem-Alexander. Maar Prinsjesdag is ook de dag waarop veel maatregelen voor het komende jaar worden aangekondigd. Soms goed, vaak ook slechts nieuws. De miljoenennota bevatte dit keer behoorlijk wat pittige nieuwsfeiten. Aan de hand van de troonrede en diverse publicaties vatten we ze hier kort samen.

Het belangrijkste nieuws voor het buitengebied is misschien wel de stijging van het overdrachtsbelastingtarief voor niet-woningen vanaf 2021. Op Nieuwsjaardag van dat jaar zal het tarief voor onroerende zaken waarin niet gewoond wordt, verhoogd worden van zes naar zeven procent.

Voor agrarische ondernemers die vennootschapsbelasting moeten betalen was er ook nieuws: de eerder voorgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting wordt teruggedraaid. Het reguliere tarief van 25 procent wordt in tegenstelling tot eerdere berichten in het ‘Belastingplan 2019’ niet gewijzigd. In 2021 zal dit tarief dalen naar 21,7 procent en ook dat tarief wijkt af voor de eerder aangekondigde tarifering in het Belastingplan.

Om de woningmarkt te openen voor starters en middeninkomens heeft het kabinet extra geld – een kleine twee miljard euro - beschikbaar gesteld voor het bouwen van (betaalbare) woningen in schaarstegebieden: die betreft onder meer sociale huurwoningen in stedelijke gebieden, maar ook landelijk gebied waar veel vraag en weinig aanbod is.

Vanuit de klimaatdoelstellingen zal er een lager tarief op eerste schijf voor energiebelasting komen. Deze verlagen moet verduurzaming, gebruik van zonnepanelen en elektrisch rijden, stimuleren. Tegelijkertijd geldt er een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van gas. De tarieven daarvoor stijgen de komende tijd met bijna vijf cent per m3.

Tot slot heeft de staatssecretaris van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer de contouren geschetst van een aangepaste vermogensrendementsheffing in de inkomstenbelasting. Deze box 3 wijziging zal naar verwachting nog voor de zomer van 2020 door middel van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer worden behandeld. Dit heeft gevolgen voor het lange termijn rendement op vastgoed. Welke gevolgen dat specifiek heeft voor uw vastgoedobject kan bekeken worden in een persoonlijke gesprek met één van onze adviseurs.

Wilt u alle maatregelen van Prinsjesdag 2019 nog eens rustig doorspreken? Ook dan is het mogelijk een afspraak te maken of langs te komen op onze vestiging.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht