Rust, ruimte, privacy, natuur en buitenleven. Het wordt in ons overbevolkte land zeldzamer. Steeds meer mensen ontvluchten drukke steden en trekken naar hun paradijs op het platteland. En: schaars goed is duur. De betaalbaarheid van vrijstaande woningen op het platteland is nog goed, maar zit wel in de lift. In dit marktverhaal vertelt Buitenstate waarom de prijzen op het platteland verder zullen stijgen.

'Koop een woning op het platteland, want de betaalbaarheid is nog goed'.
Dat riep, en roept Buitenstate nog steeds, want door de hectiek in met name de steden, wordt voor de 'middenmoot van de Nederlandse woningmarkt' de betaalbaarheid langzaam minder. Sinds 2,5 jaar stijgen de Nederlandse huizenprijzen. De gemiddelde huizenprijs is van € 211.000 in 2015, naar bijna € 230.000,- in 2016 gestegen. Door de verkrapping van het aanbod van de te koop staande woningen ontstaat gebrek. Dit zet niet alleen een rem op het aantal verkopen, maar zorgt -in combinatie met de stijgende hypotheekrente- ook dat de woningen minder betaalbaar worden. Daarnaast is de kloof tussen de maximale hypotheek en de financieringskosten afgelopen jaar groter geworden, wat betekent dat huizenkopers meer eigen spaargeld (of een schenking van pa en ma) moesten meebrengen. Dat heeft niet iedereen.

Te weinig nieuwbouw
Ondertussen concludeerde de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) dat het woningtekort buiten de grote steden door de toenemende vraag oploopt. Volgens NVM komt het woningtekort voor 64% voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen. Volgens NVB-directeur Nico Rietdijk bouwen we in Nederland jaarlijks 20.000 woningen te weinig. 'Er moeten tot 2020 ieder jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om de groei van het aantal huishoudens (60.000 per jaar) op te vangen. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 woningen nieuwe woningen nodig'. 

Kortom:
2017 is een goed jaar om een woning in het buitengebied te kopen. De markt zit vanwege bovengenoemde oorzaken in de lift, maar heeft zijn top zeker nog niet bereikt. De betaalbaarheid is nog goed. Oriënteert u zich vooral eens tussen het Buitenstate woningaanbod. Wat een pareltjes kunt u kopen op het platteland! En dat voor hetzelfde bedrag als een gedateerd 3 kamer appartement in de stad (zonder parkeervergunning...).


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht