Op 26 april 2012 hebben VVD, CDA, D66, Groen Links en de Christen Unie op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen om het overheidstekort weer onder de Europese norm ( maximaal 3% van het bbp) te brengen. Inmiddels is het zogenoemde ‘Lenteakkoord’ bekend geworden, hoewel alle voorstellen nog door het Centraal Planbureau doorgerekend moeten worden. Duidelijk is dat veel maatregelen de woningmarkt treffen. Buitenstate zet ze voor u op een rijtje.

Om met het goede nieuws te beginnen: de overdrachtsbelasting gaat voor woningen blijvend naar 2%. Dat scheelt de overheid een behoorlijk bedrag aan belastingopbrengsten, wat gecompenseerd zal worden op andere terreinen (zoals BTW naar 21%). Om de aanzienlijke hypotheekschuld van de Nederlanders te verminderen, zal de hypotheekrenteaftrek straks waarschijnlijk alleen nog voor nieuwe hypotheken bestaan die gedurende de looptijd in 30 jaar 100% en tenminste annuïtair -maandelijks-  worden afgelost.

Wie vanaf 2013 een andere woning gaat kopen, weet nu echter nog niet in hoeverre de oude regeling gehandhaafd blijft. Daar is de overheid nog niet helemaal uit. Zo kan het zijn dat de verplichte 100% aflossing voor alle hypotheken van toepassing wordt, maar ook is het mogelijk dat dit alleen wordt ingevoerd vanaf een bepaald hypotheekbedrag. Met name het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) trok de afgelopen dagen aan de bel, dat door de verplichte annuïteitenhypotheek de woonlasten verzwaard zullen worden en de huizenprijzen met 3,5% zouden dalen.

Wat de woningmarkt ook (indirect) raakt, is het feit dat fossiele brandstoffen zwaarder belast zullen worden (aardgasheffing, kolenbelasting, rode diesel, leidingwater). Dat betekent dat we met ingang van volgend jaar wederom een aanzienlijke stijging van de energielasten tegemoet kunnen zien. Een niet fiscale maatregel is dat de huren voor huurders met een inkomen van € 33.000 - € 43.000 per jaar mogen worden verhoogd met de inflatie plus 1%. Dit onder meer om het zogenoemde ‘scheefwonen’ te voorkomen.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht