1 juli gaat de overdrachtsbelasting weer omhoog van 2 naar 6 procent. Of het kabinet moet alsnog besluiten de tijdelijke verlaging voort te zetten of de verhuisbelasting zelfs helemaal af te schaffen. Wat wordt het en wat zijn de gevolgen?
Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt: “Als er financiële mogelijkheden gevonden worden, zal het kabinet zeker doen wat goed voor de markt is.”
Afgelopen zomer besloot het kabinet de overdrachtsbelasting voor één jaar te verlagen van 6 naar 2 procent om zo de woningmarkt uit het slop te trekken. Het is onduidelijk wat precies het effect is geweest van deze maatregel. Dat komt onder meer doordat de banken twee maanden later hun regels voor hypotheekverstrekking aanscherpten waardoor minder mensen de aankoop van een huis konden financieren. Maar toch, misschien was de woningmarkt nog wel verder ingezakt als de ‘verhuisbelasting’ niet was verlaagd. De vraag dringt zich nu op wat er 1 juli gaat gebeuren. Gaat het tarief dan volgens plan weer terug naar 6 procent? Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat het besluit vaststaat en de overdrachtsbelasting gewoon weer omhoog gaat.
BETERE WONINGMARKT
Maar Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, weet dit niet zo zeker. “Als er financiële mogelijkheden gevonden worden, zal het kabinet zeker doen wat goed voor de markt is.” Conijn - die eerder dit jaar met 21 andere economen het rapport ‘Een betere woningmarkt in zes stappen’ presenteerde - gaat er van uit dat de markt zeker dit jaar nog in mineur blijft. “Dit verandert niet zomaar. Het totaalpakket dat wij economen presenteerden, bestaat uit plussen en minnen. Eén van de plussen is het laag houden of helemaal afschaffen van de overdrachtsbelasting”, aldus Conijn.
Wat is nu de kans dat één van de drie scenario’s - volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting, voortzetten van de verlaging of de terugkeer naar 6 procent - gerealiseerd wordt? En wat zijn de gevolgen van de betreffende keuze?
SCENARIO 1: COMPLEET AFSCHAFFEN
Johan Conijn: “Ik schat de kans op dit scenario in op 20 procent. Maar ik kan het niet onderbouwen. Het is een verstandige redenering, maar puur theoretisch. Alles hangt af van de financiële dekking. Hierbij gaat het niet om die laatste 2 procent, maar om het volledige bedrag van 2 miljard euro dat structureel zal moeten worden opgevangen met andere inkomsten. Hier is nog geen plan voor.”
Lees de complete 3 scenario’s van de overdrachtbelasting in het april-nummer van Vastgoed dat volgende week uitkomt.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht