De NVM kende in het 4de kwartaal van 2015 een nieuw record wat betreft het aantal geregistreerde transacties, dat waren er 40.158, 15% meer dan het jaar ervoor. In bepaalde regio’s leidt de krimp van het aanbod al tot problemen. De komende jaren staan in het teken van een snel groeiend tekort aan koopwoningen.

Regionaal grote verschillen in huizenmarkt

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM makelaars in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt. De transactieprijs van woningen is als reactie hierop in het 4de kwartaal 2015 ook verder gestegen. Echter, het herstel van de huizenmarkt is een landelijk gemiddelde, terwijl er lokaal grote verschillen zijn. Simpel gezegd is de huizenmarkt uiteengevallen in twee delen. Aan de ene kant de Randstad plus de steden Groningen, Maastricht en Breda waar het herstel zich in rap tempo voortzet.

 

Bevolkingsgroei kansen voor landelijke gebieden

Aan de andere kant zijn daar grote delen van Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland waar het herstel traag verloopt. Ook het oosten van Brabant en Noord-Limburg scoren matig. Dit zijn de gebieden met een groot percentage buitenstates en de ervaringen hier zijn inherent aan de ervaringen van Buitenstate Makelaars: de markt trekt wel aan, maar niet zo snel als in de steden. Toch hoeft ook in deze provincies niet te worden getreurd. De komende jaren zullen in het teken staan van een snelgroeiend tekort aan huizen. Het aantal huishoudens groeit met vijftigduizend per jaar, de bevolking van Nederland neemt de komende drie decennia met een miljoen inwoners toe.

 

Door de crisis en de malaise op de huizenmarkt zijn er de laatste jaren veel te weinig nieuwe huizen gebouwd. Het is één van de factoren die een verdere groei van de nationale huizenmarkt  in de hand zal werken.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht